Свързани новини

11.03.2021 10:13

Феноменът токсична позитивност: Какво да правим с времето в карантина

Видян 4105 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Важното е да бъдем позитивни", тази фраза често може да се чуе дори от медиите като препоръка за решаване на проблемите, дори в коронавремената ни, когато самата дума "позитивен", поради писиар текстовете. Невероятно, но факт! Позитивността всъщност може да бъде токсична. Просто е: ако нещата са зле и ние имитираме, че са добре, това не е решение, а е нищо незначещ отказ да погледнем реалността. Нито спасяваме себе си, нито другите, дори да се принудим да си го внушим. И цялата тази глупост, която психолозите напълно и съвсем естествено отричат, е събрана в любимата фраза на Цецка Цачева, която дори не знаеше нейния автор: "Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада". Нищо подобно!
За хората позитивността е неестествена, тъй като от времената, когато не е имало супермаркетите, дори простите неща като например набавянето на храна са били свързани с голям риск, в това число за живота. Инстинктът ни за самосъхранение, който е базовият за всеки от нас, той е нашето психологическо ДНК, по същество е негативен. Очакваме опасности и ни трябва бърза реакция, за да се измъкнем от тях. Това ни е истинското, животинското начало и няма как да го променим с някаква фалшива позитивност. Природа!
За нашия човешки вид радостта НЕ е базова потребност и базова способност. Така че позитивната псевдорадост не е ни решение, ни спасение. Обратното е.
Зад фалшивата позитивност най-често се крие СТРАХ ОТ ОТКРИТОСТ, ОТ СПОДЕЛЯНЕ И СПОДЕЛЕНОСТ, ОТ РАЗКРИВАНЕ НА НЯКАКВИ СРАМНИ ТАЙНИ, които означават едно - психологическа беззащитност.
В науката на това нещо му казват "Синдром на клоуна", който - както знаем от крадения от Матия Базар естраден бг хит, "винаги е тъжен".
Токсичната позитивност е неефективна, защото вместо да проведем разговор със себе си, ние демонстрираме, мислим си, че доказваме нещо на другите по логиката, която е оправдателна, но не и помагаща: "има и по-зле". Ние не искаме да убедим себе си, че сме добре, защото чувстваме, че всъщност не сме, а на другите, че сме по-добре от тях.
Токсичната позитивност може да струва и много пари - едно от обичайните й


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв