Свързани новини

05.03.2021 09:30

Обичаме банани, защото са пълни с допамин и серотонин: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозина се чудят защо от деца обичаме толкова един нетипичен за нашите географски ширини плод като банана. При положение, че науката е доказала - локалните, местните храни винаги са биологично предпочитани от хората. Отново учените обаче дават и обяснението за бановото изключение от правилото. Просто този плод съдържа съществени количества от свързаните с щастието и доволството на съзнанието серотонин и допамин. Без да има витамини като ябълките примерно, бананът има и други полезности, с които да блесне. Това е калият, но най-вече са аминокиселините.


Мнозина смятат банана за недиетичен. Това не е много правилна представа, защото в 1 има около 100 килокалории. В малка ябълка примерно има 40-50, но в големите, каквито обичат да ни пробутват в хипермаркетите, калориите не са много по-различно количество, отколкото в бананите.


Манията за тях достига невероятни размери. Освен, че има мода да се ядат нови и нови сортове, в Япония например е хит обелка, която се яде. Как? Ами просто е много, много тънка, въпреки че отвън бананът си изглежда традиционно, което е важно - търговският вид продава.


Все повече внимание се насочва и към зелените банани. Те се смятат за неядливи в основния си вид в държавите, където растат естестествено и откъдето ги внасяме. В тях заменят хляба. Основно се хапват в пържен вид, което никак не е полезно. В Куба например обичайно се сервират с варени яйца и ориз за гарнитура - получава се красиво подредена чиния, която се смята за идеалната парти храна.


Пак на Острова на свободата обичат да пасират зелените банани и да ги "удавят" в мляко. Към това прибавят по 2 лъжички захар. Въпросният коктейл, за разлика от мохитото и дайкирито, изобретени също в Куба, обаче е отричан. Причината е, че захарта го прави вреден. А учените също така не смятат за добра комбинацията на банан с краве мляко - при комбинирането им настъпват неблагоприятни реакции.


По тази причина тренди по света е банановото смути, но не с краве мляко, което се украсява отгоре с малко ядки и горски плодове. Идеята е, че то чудесно заменя десерт или сладолед, сервирано студено, а е само 60 калории на 100 грама. Въпросът е, че за да бъде полезна този вид храна/напитка, тя трябва да се консумира възможно най-бързо, защото иначе витамините буквално поизчезват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог