Свързани новини

15.02.2021 10:47

Спорт + шампанско или еленски бут недалеч от Велико Търново

Видян 2212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой казва, че само френските курорти предлагат комбинацията от шампанско и ски. Всъщност, първото българско шумящо вино – така го наричат в избата, е от Лясковец , недалеч от старата столица. То може да не е от класа на „Дом Периньон”, но истинският брут не отстъпва нито на италианското просеко, нито на каталунската кава. Можете да опитате на място в местния винпром и да разберете всичко за технологиите на производство и историята на първото българско пенливо вино.


Съвсем близо до старата столица – на 4 км, и още по-близо до Арбанаси със старите къщи, голямата история и резиденцията на Тодор Живков, приватизирана от Илия Павлов, където е и погребан най-богатият българин, е ски-курортът на Централна България.


Неговото име е Ксилифор, звучи на гръцки, както Арбанаси фактически означава „албанци” – цялото това международно положение около Търново най-вероятно се дължи на общата принадлежност на тези три народа за 5 века към Османската империя.


Голям хотел с всички удобства, който носи името Момина крепост, се намира точно до пистата, а местността се води Градски парк. Ски-пистата не е голяма. Но наоколо има възможност за практикуване на всякакви дейности върху двете дъски. Например ски-туризъм и ски-ориентиране с помощтта на квалифицирани водачи.


Недалеч има живописна хижа. А и местност с име Предела, макар на другия край на България спрямо онзи между Рила, Пирин и Родопите.


По-далеч от Велико Търново, над град Елена, се намира друг ски-център със странното име Чумерна. Плановете се това да стане голям туристически център. В момента има ваканционно селище край ски-пистата. Към нея има и влек. Освен за алпийските дисциплини, има условия за каране на борд, за ски-бягане, за ски-туризъм и ски-ориентиране.


Споменахме лясковски Брут – първото българско пенливо/шумящо вино и слава за района, недалеч от единия търновски зимен център, във втория говорим за друго удоволствие за сетивата – еленския Бут – голямата гордост на града Елена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат