Свързани новини

11.05.2009 14:57

Край с Кремиковци

Видян 3445 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кремиковци спира. Това заглавие на 19 минути преди два месеца, базирано на достоверен високопоставен източник в Министерството на икономиката, шокира мнозина. От днес най-вероятно то ще се превърне във факт. Държавата спира да дотира с над 5 милиона месечно подаването на газ за най-големия замърсител на София. Работниците и служителите от комбината пък отново протестират в центъра на столицата днес. Искат да получат поредните свои забавени или забравени заплати. Интересно е само защо ги искат отново от държавата, която отдавна не е собственик на комбината.


Агонията на завода край София, който отдавна бе напуснат от всички читави кадри, започна през 1998 г., когато правителството на Иван Костов спазари предприятието за 1 долар.


Какво може да направи човек с един долар? Нищо особено ще отговорите вие.


Да, ама не. Някои хора стават милиардери за един долар. Ако искате жив пример – ето ви Валентин Захариев, който попадна в последната класация на милиардерите в Източна Европа на полското сп. Впрост и на българското сп. СЛАВА.


Как става чудото? През 1999 г. правителството на Командира продава срещу 1 долар комбината Кремиковци на фирмата Дару металс на Валентин Захариев.


Собственикът се задължава да покрие 635 милиона дългове и да направи 300 милиона долара инвестиции. Дали някой по онова време е проверил дали е възможно тази магия да бъде осъществена от една малка българска фирма? Едва ли.


Поради това “недоглеждане” държавата отпуска веднъж помощ от 183 милиона лева и втори път опрощава задължения на комбината на стойност 201 милиона лева към държавни фирми като Булгаргаз. Така на практика запълва две-трети от дълговете на предприятието. Това е добър коментар за заклинанията на Синята коалиция днес, че срещу нея била олигархията, анализират икономисти.


После Захариев продаде Кремиковци доста изгодно за него – не за 1 долар, а за стотици милиони евро според различни оценки. И дори не си плати овреме данъците, което според изявление на тогавашната шефка на НАП Мария Мургина неотдавна, било нормално.


Избухна и скандал, понеже тя се опита дори да му прави имидж, че бил данъкоплатец на годината. Добре, че беше пресата, та да огласи безумието. Според закона в България неплащането на данъци не подлежи на награди, а на съд. Но и друг олигарх, възникнал по времето на Костов – Красимир Стойчев имаше сходни проблеми във връзка с друга голяма продажба, ако се вярва на публикации във в. Монитор навремето. Дали ги е оправил?


Изненадата е никаква като имаме предвид, че точно Командира навремето назначи Мургина на важен пост в данъчната администрация. 


На 10 април тази година фирма, смятана за близка до Захариев, обяви, че може да наеме Кремиковци. Информацията бе разпространена чрез синдикатите в завода. Те би трябвало да са му най-бесни, понеже от него започна бавенето на заплати. Но не ругаят него, а държавата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец