Свързани новини

15.01.2021 10:01

Защо зимните домати не се държат в хладилник: Какво да правим с времето в карантина

Видян 5472 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е легенда, учените доказват с нарочни изследвания, че в зимните  домати има по-малко витамини. Просто е - те идват от оранжерии. Който помни соца, знае, че майките ни избягваха да купуват тези "изкуствени" зеленчуци. И народът чакаше да тръгнат истинските и тогава пълни със слънце и с вкус домати лете, каквито вече нямаме. Зиме карахме на туршия, кисели краставички и кисело зеле, снежанка и катък...


Не е вярно обаче, че в зимните домати, които ядем в момента, са лишени от полезност. Напротив, те съдържат по-малко витамин С, но са също толкова добри като летните за сърцето - писали сме по темата, като подсилват организма срещу инфаркти и високо кръвно налягане, но дори и срещу някои видове рак.


Нашият лайфхак ще учуди мнозина, но изследвания на руските учени категорично доказват: противопоказно е за полезността на зимните домати да ги държим в хладилник. И в никакъв случай не ги дръжте в пластмаса.


Те трябва да се държат при температура 12-20 градуса. Така те доузряват - сигурно не е тайна за вас, че преди това са го правили в складовете на търговците, където са попаднали зеленички. За няколко дни у дома на стайна или близка до нея температура зимните домати добиват по-добър вкус.


Ще добавим и още един лайфхак - накиснете ги за известно време - най-добре няколко часа, в студена, неледена, или в хладка вода преди консумация, за да бъдете сигурни и за вирусната си защита, че знаете ли колко ръчички са ги мачкали по пътя от градините на Турция или друга държава на произход, през складовете, магазините и до вашата трапеза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 по-добре 06.04.2021 14:14

    консервирани, от колкото оранжерийни, фрашкани с пестициди и инсектициди, много деца се разболяха от левкемия от тези зеленчуци

  • 001 Anonimen 15.01.2021 10:31

    "туршия, кисели краставички и кисело зеле, снежанка и катък... " - какво им е лошото,че да ядем гумените оранжерийни домати и оранжерийните краставици с отвратителния си вкус на лекарства???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.