Свързани новини

12.01.2021 10:15

По колко часа да спим: Какво да правим с времето в карантина

Видян 2746 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сънят е основен източник на имунитет в тези карантинни и епидемични времена, така че овладяването му в най-буквален смисъл е от изключителна важност да запазим или да възвърнем своето здраве. Не е голяма тайна, че както недоспиването, но също така и преспиването - прекаляването със спане, са еднакво вредни за организма - и физически, и психологически. Мнозина смятат 8 часа за универсалния срок за продължителност. А това не е златен стандарт за всички. Но много хора в третата възраст, които не успяват да спят по толкова всяка нощ пият приспивателни, с това повреждат мозъка и неговото оросяване и ускоряват края на живота си. Съвсем буквално, както съдим по конкретни примери, които имаме пред очите си.


Въпреки че е една от най-малко познатите сфери на живота - истински парадокс, като имаме предвид, че прекарване от 25 до 35% от живота си в негов плен, сънят е плод на многобройни изследвания, включително и от специални научни институти във водещите по развитие страни в света.


За разлика от психологическата му страна, където все още сме много "боси" и знаем изключително малко - повече предполагаме, физическата страна на съня и нейното отражение върху нас са доста добре познати на експертите.


По този път, на база резултатите на редица изследвания през изминалите десетилетия, те са стигнали до нещо като оптималните срокове за сън, които варират по възрасти според нуждите на организма. Най-общо тенденцията е с натрупването на годините човек да изпитва необходимост от по-малко сън. Но всякакви разпространявани из социалните мрежи схеми как някой си спял по 2 часа на денонощие или пък по 2 часа на всеки 6, или всевъзможни други методи, са безспорен фейк. Само напомняме от предишен наш текст, че над 60% от фалшивите новини в нета са свързани със здравето - ето идеално доказателство, а едва 4% от хората безпогрешно ги различават.


И така - колко сън се препоръчва на младите, на хората от средната възраст и на онези в златната:


До 35-годишни - 8 часа


До 55-60-годишни активни - 7 часа


Трета възраст - 6 часа



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион