01/02

Свързани новини

05.01.2021 16:56

33-метрова вагинална скулптура в Бразилия предизвика културна схватка

Видян 1678 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тристранна културна схватка избухна в Бразилия заради голямо парче земно изкуство в щата Пернамбуко. Инсталацията на Джулиана Нотари, Diva (2020), е под формата на вулва, изкопана от земята, съобщава artreview.com.

Поддръжниците на Жаир Болсонаро, крайнодесният президент на Бразилия, първо направиха изключение. Олаво де Карвальо, теоретик и бивш астролог, на когото Болсонаро и синовете му силно разчитат за политически съвети, публикува в социалните мрежи: „Защо търкат 33-метровата путка, вместо да се изправят срещу нея с голяма пишка?“ Други се оплакаха от използване на публични пари при създаването на произведението, поръчано за ботаническите градини Usina de Arte с Museu de Arte Moderna Aloisio Magalhães.

Болсонаро многократно е атакувал изкуствата и е заплашвал бюджети за финансиране на културата. По време на предизборната си кампания той се изправи срещу „големите художници“, за които твърди, че се обогатяват с публични пари.

Парчето, разкрито миналата седмица, беше изсечено в бивше поле със захарна тръстика и покрито с боядисана смола в червеникави тонове. Художничката обясни, че иска то да представлява както женската анатомия, така и раната чрез феминистки коментар.

Докато работата получи подкрепата на местните, отляво бяха отправени критики и върху снимките, които показват няколко чернокожи мъже, участващи в производството й.

Скулптура на вулвата, която [Нотари] описва като акт на художествена съпротива и проблематизация на пола, но която трябва да бъде създадена, използва практически само труда на чернокожите. Сатира на бял феминизъм? “, написа един потребител на социалните медии.

Произведението също е етикетирано от други като „генитално“ и "трансфобно".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,