Свързани новини

17.12.2020 10:13

7 от 10 зехтина са с примеси: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3169 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

7 от 10 зехтина на пазара са с примеси, като твърде често търговците подвеждат и с надписа "екстра върджин". На тази тема сме посветили днешния си лайфхак епизод. Оказва се, че производството на зехтин менте е един от бизнесите на италианската мафия, а съседите гърци бързо са усвоили челния опит. Какво най-често правят? Смесват олиото от маслини със слънчогледово, соево и други, които са по-евтини. Или в по-наглите случаи, посредством оцветители, докарват на вид зехтина, който е съвсем различен вид четно масло. Какъв лайфхак можем да използваме, за да не се натъкнем на частично или пълно менте? Да търсим имената на известните марки производители, защото те гарантират качеството си и не могат да си позволят лавиране.


Най-общо експертите изчисляват, че съмнителен е всеки зехтин екстра върджин, който се продава за по-малко от 8 или 10 евро литъра. Не е невъзможно, но е малко вероятно под тази цена да може да се гарантира качеството, което очакваме.


Как всъщност се отличава върджин от екстра върджин?


Маслините узряват в своя тъмен цвят, който може да варира според сорта, по различно време дори в 1 градина. За получаването на обикновен върджин зехтин, който се изкупува за 2-3 евро литъра, а трябва да се продава в магазина за 5-6 евро, дърветата се обират още зелени. За екстра-върджин зехтин се налага да се направят поне 2 бранета - по-ряно узрелите маслини веднъж, по-закъснелите - втори път. Което вдига цената. С всички салтанати един такъв зехтин няма как да струва под 8-10 евро в магазина, както споменахме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате