Свързани новини

07.05.2009 12:20

Късното майчинство води до дълголетие

Видян 1458 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жените, които са станали майки на възраст 40-50 години, като правило живеят по-дълго, откриха американски демографи от Университета на Юта. Освен това техните братя също имат по-дълъг живот, съобщава ИТАР-ТАСС, цитиран от БГНЕС.


Водещият автор на изследването, професор Кен Р. Смит се пошегува, че ако имате жена във вашето семейство, която е родила на стари години, то имате всички шансове да живеете по-дълго. Наличието на женски роднини, родили първото си дете след 45-годишна възраст, крие в себе си генетично преимущество за семейно дълголетие, което ще се предава по наследство, предполагат учените. За определянето на точните шансове за дълголетие трябва да се установи, колко жени в рода са имали късно бременности. Лекарите са анализирали демографски и медицински данни за 1,6 милиона души, а също така от историческите документи от Университетите на Монреал и Западно Онтарио /Канада/ за 400 хиляди жители на Квебек в периода 1608-1850 г. Генетиците са направили извода, че късното майчинство с 14-17% намалява риска от смърт след навършване на 50 години. Открито е също така, че братята на родилите по-късно жени с 20-22% са били защитени от преждевременна смърт. По-късната менопауза също се асоциира с дълголетието и раждането в зряла възраст. За момента на специалистите не им е ясно по какъв начин късното раждане влияе върху продължителността на живота: генетичните фактори или заради социални и екологични фактори, като здравословен начин на живот и добро хранене. Предполага се, че гените на 25% определят различията в продължителността на живота.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако