01/03

Свързани новини

30.11.2020 10:05

Защо София е градът на Дядо Коледа / Св. Никола, заедно с Бари и Созопол

Видян 1718 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Тази година станаха точно 1750 г. от рождението на Свети Никола, който в западната традиция е и Дядо Коледа. София е един от трите в цял свят, които могат да се нарекат Град на светеца, защото пазят частици от неговите останки, изнесени навремето от днешна Турция от италиански моряци. И, понеже другите градове са италианският Бари и нашият Созопол, София е единствената Столица на Дядо Коледа. За разлика от Бари и Созопол, нашият град е и посещаван като едновремешен турист от Свети Никола – тогава пътешествията са главно поклоннически, освен търговски. Той е сред събралите се на прочутия сердикийски събор през 4-ти век. Вероятно затова е и толкова популярен у нас. Голяма заслуга за това има бащата на цар Самуил – комит Никола, нещо като кмет и областен управител на града ни, където е роден и владетелят на България, сега приписван от Скопие в някаква „македонска история” под името СамОил.



Така че има логика да бъдем и една от много малкото столици, които запазиха коледния си базар в своето сърце – в Градската градина. Има логика и да го рекламираме, тъй като полетите в Европа в момента са с най-ниските си цени за всички времена, както и родният туризъм е в най-тежката си катастрофа – софийските хотели бележат до 5% заетост.
Даже в студа и сивотата на тази мрачна неделя, когато по стечение на обстоятелствата беше първият ден на адвента – навечерието на Коледа по западната традиция, а той все пак е немски, опашки се извиваха, за да наминат хората да си вземат нещо от него и после да излязат от зоната на къщичките, където пускат по 1-2 души, и да седнат в най-стария парк на България – още малко и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв