06.05.2009 16:52

Олигарсите: СЛАВА подреди най-богатите в България

Видян 36481 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 3.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Списание СЛАВА подреди традиционната си класация на най-богатите хора в България. Екипът прави подреждането за осми път, пише в новия брой на светското издание, който излезе вчера. В него е и пълното подреждане, като най-интересните данни от него ви предоставяме в 19 минути.
“През последните 8 години, в които правим тази класация, богатите ставаха все повече и все по-богати. През 2009 г. обаче богатите също плачат. Тях глобалният финансов апоклипсис ги удари най-много от всички. Изгубиха огромни суми”, пише в увода към класацията на списание СЛАВА.
Редакторите отбелязват като най-потърпевши специално онези, които контролират листвани на борсата дружества. Падането на курса на акциите средно е 75%. Това означава, че ако нещо е струвало 100 милиона на борсата преди година, сега е 25 милиона.
“И ако някой възрази, че това са виртуални милиони, то какво да кажат онези, които бяха инвестирали в недвижими имоти и хотели, а това са почти всички родни богаташи. Борсовите играчи вадеха реални пари и ги влагаха в обратно изкупуване на акциите си, докато вложилите огромни средства в строителството и туризма просто гледаха как се топи стойността на обектите им”, пише СЛАВА. И допълва кръга на губещите: “Онези пък, чийто бизнес бе ориентиран според живителната за българската икономика програма САПАРД – босовете на хранителната, питейната индустрия и отново на туризма, бяха ударени жестоко от спирането на средствата по този европейски фонд”.
Списанието все пак намира десетина души, чиито имена отговарят на въпроса: Кой успя да победи най-тежката криза?
Сред мъжете за пореден път номер едно е собственикът на НОВЕ холдинг Васил Божков. Той според СЛАВА е останал човекът с най-голямо лично богатство в България. Успял още преди кризата да постави акцента в своя бизнес върху пътното строителство. “А както е известно от американската и европейската история, този сектор е най-стабилен. Дори по време на тотална криза, държавите инвестират изключително много в него, за да задвижат останалата икономика. Тази година България ще стимулира точно по такъв начин най-ударените от рецесията отрасли – строителния бранш, металургията и търговията с метали, като вложи милиарди в огромни инфраструктурни обекти. Именно по този път САЩ на президента Франклин Делано Рузвелт са се преборили с Голямата депресия през 30-те”, пише СЛАВА. Списанието напомня, че според оценка на полското списание Впрост от края на октомври 2008 г. Божков контролира бизнес за 1,35 млрд. долара, което се равнява на 2 милиарда лева. “В миналогодишната майска класация на СЛАВА бяхме цитирали оценка на професора по икономика в Лондон Димитър Иванов, която бе 1,5 млрд. лв”, пише българското списание.
Най-богатата жена в България продължава да бъде съсобственикът на СИБанк Цветелина Бориславова. Според официална информация от трезора неотдавна тя е намалила дела си като е продала чрез борсата 4% от своите акции за 29,34 млн. лева. Остават й още 18, 32 %. СЛАВА изчисли, че при същата цена на акция, целият дял би струвал 134 377 200 лева.
“Според неофициална информация от достоверен източник банкерката е собственик и на сградата, където се помещава централата на банката, както и на още класически недвижимости в София и други привлекателни дестинации. В туристическия й портфейл пък перла е дружеството Пампорово, което държи хотели, петзвездна вила-резиденция, голям автобусен парк и най-важното –инфраструктурата в едноименния родопски курорт”, допълва светското издание по въпроса колко богата е половинката на неформалния лидер на ГЕРБ.  
Сред топмениджърите най-влиятелен и могъщ в бизнеса се оказва Валентин Златев. СЛАВА пише, че шефът на ЛУКойл - България развива и собствен успешен бизнес, наред с този, който стабилно управлява. Семейните фирми на Златеви инвестират в хотели, голфкомплекс и др. “Сайтът milionerite.com оценява състоянието му на 95 млн.лв, но критериите на медията са неясни”, допълва светското списание. 


40 души са декларирали годишен доход през 2008 г. за над 1 млн. лева, съобщи директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов пред БНР. Един от тях е с доход над 10 млн. Данъчните не водят война срещу богатите хора, беше категоричен директорът на НАП. Той не би могъл да се наеме с оценка като тази на СЛАВА на каква стойност е бизнесът, който контролират най-заможните хора у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,