Свързани новини

29.11.2020 09:36

Само 4% не се хващат на фейковете, как да не бъдем идиоти: какво да правим с времето в карантина

Видян 3193 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България изостава с много и все повече на последната позиция по медийна грамотност. Положението е трагично, а властта не предприема нищо, защото от неадекватност и неинтелигентност не знае, че над 60% от фалшивите новини изобщо не са за политика - за здравето са. Положението е още по-страшно при пандемия, каквато преживяваме цялата тази дълга година. По този повод посветихме днешния си лайфхак на фейковете. Чудесно е да отделим някоя минута - сега е точен момент, в карантина или не, за да придобием навиците на добрия журналист, които са елементарни и се развиват, така че да не се чувстваме после идиоти, хванали се на тъпотии. И да вземем най-накрая да спрем да избираме неподходящи крадци, когато имаме възможност. Шансът ни се открива след 100 дни.
Американските проучвания, направени покрай кампанията за президентските избори в САЩ, сочат, че едва 4% от хората разпознават фалшивите новини. Цели 96% се хващат.
Основното правило, което предпазва от такава кретения е "ъпгрейднатия" основен принцип на журналистиката - да се проверява повече от 1 независим източник на информация. Аматьорите обикновено го разбират като 2. Обаче истината е, че за да бъдем спокоен, човек трябва да провери поне 5 източника. Защо? Защото често не знаем, както по света, така и у нас, кой сайт и вестник на кого принадлежи. Още след миналата глобална криза и този бизнес като повечето се консолидира, само че без новите по-едри собственици да разкриват, че стоят зад дадени медии. Така по-лесно се "пере" информация - уж човек гледа няколко различни медии, а се оказва, че източникът е един.
По тази причина съветваме - четете поне 5-6 източника. И задължително - не търсете само


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 29.11.2020 18:14

    Ами, това е целта - уплашени, направо панирани хора, които ще се съгласят на каквито и да е рестрикции. Тактика, древна като света. За да ползваш няколко независими медии трябва да владееш, или поне ползваш пасивно, 2-3 чужди езика.80% от българите не са там - инфото им тече от БТВ, БНТ или НОВА. Нищо чудно, че хорицата са паникьосани. Не е само при нас и по света е така.

  • 001 унищожиха хората 29.11.2020 12:34

    В България няма нормална и отговорна медийна среда, всичко е купено и слугинажно обслужва властта. Не е възможно всички медии по цял ден да облъчват и без това доведеното до страх и паника от беднотия население със страшни и зловещи новини за К19. По цял ден от всички медии

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и