Свързани новини

30.04.2009 09:52

Предупреждават за опасност от изригването на Везувий

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рискът от изригването на вулкана Везувий, до Неапол, продължава да бъде много висок, предупредиха международни и италиански експерти вулканолози, предаде БГНЕС.


Животът на десетки хиляди души, живеещи в зоната около вулкана, е в опасност заради евентуалното му изригване. Специалистите предупредиха, че трябва да се разшири т.нар. червена зона, която на практика е най-застрашена, ако се иска спасяването на човешки животи в случай, че вулканът изригне. Вулканолозите нададоха тревога за съществуващия риск по време на международни конференции в Неапол и Катания. До Катания се намира друг действащ вулкан - Етна. Учените призоваха политиците да предприемат действия, насочени към обезлюдаване на зоната в непосредствена близост до Везувий. "Хората не си дават сметка напълно за рисковете, на които са изложени. Когато Везувий изригне, сценарият ще бъде наистина драматичен, въпреки голямото внимание, което обръща на проблема "Гражданска отбрана", каза президентът на Ордена на геолозите в Кампания Франческо Русо. "Рискът от Везувий е много сериозен, последното изригване беше през 1944 г., а историята на вулкана говори за цикличност от 30 години в изригването му. Не може да се живее в тази зона, проблемът е голям", каза Русо. "Ако трябва да бъде разширена т.нар. червена зона, то в нея ще влезе и болницата в Понтичели. При все че е била построена по всички антисеизмични стандарти, тя няма да може да устои при подобно изригване", допълни Русо.
Според него се е оказала неефикасна мярката, според която бяха предложени по 30 000 евро на всяко семейство от червената зона, за да се изсели от нея. Едва 100 души са се възползвали от този стимул, а същевременно 7000 души са поставени на риск. "Необходимо е да се преместят колкото се може повече сгради и институции оттам. Тези зони могат да бъдат превърнати единствено в райони за доставка на строителни материали, за отглеждане на лозя или в зони с туристически характер.
Всяка година 5-7 милиона туристи посещават област Кампания. Ясно е, че е трудно да се напусне родната земя, но в случая става въпрос за оцеляването на 5000 души", допълни Русо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на