Свързани новини

16.10.2020 10:41

Децата на Другата България показва за първи път сина на Виктор Пасков

Видян 2046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път синът на писателя Виктор Пасков ще се появи на тв екран в новия епизод на поредицата “Децата на Другата България” тази събота от 12:30 часа по btv.


Журналистът Георги Тошев и оператора Иван Китанов го откриват в Париж, където Александър Пасков живее с майка си известният преводач проф. Мари Врина.


“Алекс е страхотно момче. Той визуално е копие на баща си. Говори добър български език и след смъртта на Виктор Пасков открива България по един много личен и дълбок начин. Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който ми помогна да стигна до Александър и на майка му, Мари Врина, която беше много искрена в разказа за трудната раздяла с баща му”, споделя авторът на поредицата “Децата на Другата България” Георги Тошев.


Алекс не обича шума и камерите. Той учи литература и мечтае да пише книги като баща си.


Александър е плод на любовта между най-добрия преводач на българска литература във френскоезичния свят Мари Врина и писателя Виктор Пасков. Тяхната среща е около превода на френски на първата книга на Пасков, появила се във френските книжарници. Двамата се женят, ражда се Александър, но когато момчето е на 2 години родителите, му се развеждат.


Едва след смъртта на баща си, преди няколко години, Александър Пасков започва своето лично завръщане към България, българския език и творчеството на известния си родител.


“Алекс пази една черно-бяла снимка на баща си. Това е най-скъпото, което е останало от Пасков - старши и разбира се, неговите книги. Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който сподели с мен тази вълнуваща история за сина, който търси корените на баща си. Така започна едно пътуване към българския език, адресите на Виктор Пасков в България. Александър дори живее известно време в България. Днес той се чувства доста по-уверен и спокоен в знанието за своя баща и мястото му в европейската литература. Филмът “ Снимката на татко” е за онова болезнено преоткриване на среда, ситуации и обстоятелства, които бележат един човешки живот”, споделя Георги Тошев.


Кое прави Александър Пасков от Париж българин, ще разберат зрителите от филма на Георги Тошев, Иван Китанов и евжисьора Николай Барулов тази събота от 12:30 часа по btv в “Децата на Другата България”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне