Свързани новини

11.10.2020 09:40

Китайски миризливки ни тероризират вкъщи

Видян 3749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


        „Като ще правим китайска ботаническа градина, нека и строителните материали да са от Китай” – така си казали строителите през 1998 г., когато в Цюрих, Швейцария, решили да правят китайска градина. От Китай вече били изпратили растенията, оставало да се сковат няколко беседки в китайски стил. Заедно с дъските в Цюрих пристигнала и тя – дървеницата. Кафява. Миризливка.

Именно цветът я отличава от зелената, която така или иначе си живее у нас и която не е чак толкова агресивна.

На китайската дървеница й трябвали няколко години, за да плъзне из цяла Европа и в цяла Америка. От яйце до възрастен индивид на дървеницата ѝ трябват 40 дни, за да започне на свой ред да се размножава. През живота си една женска снася 300-400 яйца. Ето защо популацията й се измерва в милиони.

Напаст навсякъде – няма кой да я изяде

През 2016 г., докато се разхождал край Софийския университет, етнологът доцент Николай Симов забелязва по листата на растението хибискус да пълзи нещо кафяво. Била кафявата дървеница, същата, която пристигнала от Китай в Цюрих и очевидно от Цюрих в София. Дървеница като тази се нарича инвазивен вид, нашественик.

„За инвазивните видове е характерно точно това. Там, където се появят за първи път, следва бързо размножаване в постоянно увеличаващ се брой и накрая инвазивният вид измества местните и се превръща в доминиращ", обяснява доцент Марио Лангуров от Националния природонаучен музей при БАН. Доцент Лангуров е колега на доцент Симов, който пръв забелязва кафявата дървеница при СУ преди 4 г.

Влажното лято, топлата есен в края на септември и началото на октомври позволиха на дървеницата толкова много да се размножи, че се превърна в напаст. Ще я видите на село, ще я видите в града. По прозорците на първия етаж и по прозорците на десетия. Намира си пролуки дори през комарниците и се промушва в дома ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови