Свързани новини

07.10.2020 09:40

Теодор Ушев: В България е токсично, не може да се диша

Видян 1931 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Теодор Ушев е аниматор, режисьор и графичен дизайнер. Роден е през 1968 година в Кюстендил. През 2017 година неговият филм "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов беше номиниран за "Оскар" за късометражен анимационен филм. Ушев е един от творците, които най-категорично и последователно подкрепят протестите срещу правителството и главния прокурор. Ето какво каза в интервю за "Дойче веле":


Г-н Ушев, подкрепяте исканията на протеста, в това число за оставки на премиера Борисов и правителството му, на Иван Гешев, Емил Кошлуков и Цвета Караянчева. Защо?


- Персоналното ми наблюдение от месеците, които прекарах тук, е, че ситуацията в държавата рязко се е влошила. Тенденции, които се развиват от десетилетия, са "еволюирали" в своего рода култ към личността на група от хора, под чийто контрол вече е всяка дейност в държавата. И ако в София все още има някакви независими клъстери на свободно мислене и предприемачество, то в провинцията зависимостта от благоразположението на властимащите е достигнала съизмеримост с тоталитаризма от времето на комунистическия режим.


Корупция, шуробаджанащина, изземване на лични бизнеси, бюрокрация, неработеща администрация, а в резултат - икономика в стагнация и загуба на мотивация у хората да работят. Когато хората виждат, че най-мързеливите и неграмотни индивиди забогатяват неимоверно чрез злоупотреба с европейски субсидии само заради близките си отношения с местния феодал, това демотивира, хората се чувстват ограбени. И тази схема е практически наложена от най-малкото село до всички държавни институции.


Поемането на отговорност сред подчинените е сведено до нула. В страната се е установила медиокрация - система, в която неспособни и посредствени хора са назначавани на отговорни позиции не заради качествата им, а защото са послушни, роднини са на някого и в крайна сметка обслужват интересите на триумвирата Борисов - Доган - Пеевски. Атмосферата в държавата е токсична, буквално не може да се диша, властимащите са арогантни, невъзпитани, брутално нагли, а пропагандата и агитацията от притежаваните от тях медии тече нонстоп, водена от откровено неграмотни хора.


Нужен е тотален рестарт на държавата - и въпросните хора на ключови позиции са само върхът на айсберга. Работещите и мислещи хора или ще си извоюват обратно държавата, или всички ще трябва да се насочат към Терминал 2 на летището.


 


Близо 3 месеца след началото на протестите над 400 представители на културата и науката подписаха отворено писмо, с което ги подкрепиха. Защо чак сега се стигна до тази реакция?


 


- Прекариатите не са организирана прослойка от хора - те нямат навика под строй да скачат и реагират, както го правят армиите на прокурорите, партийните членове на управляващата партия или работещите, зависими от шефове или синдикати. Ние сме преди всичко личности, всеки със своите различни политически възгледи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,