Свързани новини

17.09.2020 14:42

Първото ни признато шато е близо до Мелник, божествен еликсир до Рилския манастир

Видян 3361 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


 Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера. 


Често идващите с коли български туристи, тръгнали по долината на Места, спират до Банско, а има защо да продължат надолу по пътя към гръцката граница. Едно от най-добрите места за винарски и спатуризъм у нас е Ува Нестум край Гоце Делчев, разположено между града и невероятно добре запазените останки на античния град Неколопис ад Нестум. То е център на цяла туристическа агломерация в този южен край на България, защото малко по-високо наблизо са разположени толкова харесваните за селски и еко туризъм Лещен и Ковачевица, която пък е нещо като бг Холивуд – през последните 40 г. в нея са снимани десетки хитови филми. А под тях е балнеокурортът Огняново, който предлага достъпен спатуризъм на доста добро ниво.
 Не по-малко атрактивно място за винен туризъм в Пиринска Македония, съчетан с много други атракции в околността, е Кордопуловата къща в Мелник – бастионът на уникалното местно червено.
Това са само две от 16-те знаменити изби на района, заключен между долините на Струма и Места.
Минавали сме и покрай своеобразната винарска столица на този изумитилен регион Хърсово, който прилича на българска Тоскана.
Днес обаче ще ви разходим до единственото признато българско шато. То се намира недалеч от Хърсово, досами магистрала Струма по отклонението за Мелник и се нарича Зорница, а от другата страна на аутобана, само на няколко километра, е имението на Ванга с храма, горещите извори и разопките на античната Хераклея Синтика. Винарната е част от френската верига ексклузивни ризорти Реле и Шато. За да попадне в нейния списък, наблюдаван от ЮНЕСКО, един ризорт трябва да отговаря на 300 критерия на посещаващото го специално жури. Седнали на хълма до басейна, може да се почувствате като в италианската Тоскана, като герой от заснетия там фамозен филм на неотдавна починалия Бернардо Бертолучи Открадната красота. Точно тази дума най-пълно описва и пейзажа наоколо с 60 дка лозя, и модерно направените, но в хармония с природата малки 1- и 2-етажни къщи за бутиково настаняване


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще