Свързани новини

17.09.2020 14:09

Виненият туризъм тръгна от Източна Тракия

Видян 3027 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.



Вероятно първият обект за винен туризъм у нас и първото своеобразно шато в България стана избата до село Еленово на италианския предприемач Миролио, който така издигна паметник на хобито си между градовете, в които са основните му текстилни фабрики. Според него и екипа му възпятото от Омир преди 3000 г. тракийско вино е идвало от тези места. Но то е било толкова гъсто и сладко, че се разреждало в доза 1:20 във вода, за да му се наслаждават древните герои, описвани от най-легендарния поет и летописец на античността. И ако не вярваме на него, поне на сериозния Плиний Стари, който потвърждава информацията е редно да се доверим. На тази база преди 2 десетилетия текстилният магнат основа избата си у нас. Изследва тероара и се оказва, че е уникален за България, за да могат да се отглеждат перфектни бели и червени вина. Прави шатото по тоскански: на върха на хълма Свети Илия, оградено от лозя. Само че той донася винарски занаят от Пиемонте – от подножието на Алпите, от прочутото с лозарството и винарството си местенце Алба. Наред с европейските сортове обаче, залага и на българските като Мелник, Мавруд, Рубин,Букет. След традиционните вина, започва да прави и пенливи, ракии и дори орехов ликьор по италианска рецепта. Към винарната, разработва и туристическата съставка на своя продукт. Освен винени турове, гостите могат да пробват и експертна дегустация, да половят риба, а за децата има мини зоопарк.
Столицата на винарството в Източна Тракия беше Сливен – градът, който дължи това на своя виден син и вече познат ви от нашите пътеписи академик Неделчев. Изучил се във Франция, той става баща на съвременното производство на алкохол у нас, а в годината на смъртта си успява да наложи като национална напитка гроздовата, вместо сливовата и другите плодови ракии, които са по-вредни за здравето. Родният му град е известен най-вече със Сливенската перла, смятана до неотдавна за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате