01/02

Свързани новини

14.09.2020 15:20

Боянската църква: хем е близо, хем не я познаваме

Видян 2499 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Ако изберете София за идващите празници, а освен дългия уикенд в златната българска есен си има и повод – Деня на столицата на 17 септември, можете да се почувствате големи пътешественици не толкова в пространството, но със сигурност във времето.



Всички сме чували за Боянската църква и знаем, че ни е „под носа”, но малцина от нас са посещавали това уникално място. Разходката до нея е лесна – стига се дори с градския транспорт с обновени и по-удобни автобуси по линия 63 или (особено за гостите на София тази информация е съществена) с автомобил по новоремонтирания бул. България, после вляво на първото кръстовище след моста на Околовръстното шосе, после вдясно и според табелите. Намира се лесно, има места за паркиране и то не в пясъчник, както е край много наши туристически атракции.
Храмът е разположен в ограден парк, впечатляващо добре поддържан и много приятен, особено при хубаво време, въпреки усойната местност. Човек си избира дали да използва помощ от гид или сам да опознае невероятния културен паметник.
Основите на Боянската църква са положени преди 1000 години: през първата половина на XI в., на границата между края на Първото българско царство и Византийското владичество. Тя става паметник от Световното наследство на ЮНЕСКО заради феноменалните фрески от XIII в. – епохата на Втората българска държава. 70 години преди Джото и неговата знаменита Целувка на Юда в Падуа те представят реалистична живопис, различна от средновековната схоластика.
Чувството да се наблюдават стенописите в Бояна наистина е неповторимо, особено Тайната вечеря, която е доста изненадваща и има за акцент нещо на масата, за което човек дълго се чуди какво е – хиперболизирана скилидка чесън, глава на риба или друго... Човек попада под такава магия, че сякаш чува дъха си и неволно го сдържа. Стъписването наистина кара кожата да настръхне. Неописуемо е.
На излизане съжалява, че пространството, макар и наситено с живопис, е толкова малко. И, вече прекрачил обратно прага на преддверието, започва да осмисля фактите. По онова време това е семеен храм, част от резиденцията на местния управител Севастократор Калоян – братовчед на цар Константин Асен. Заради това надписите на стената, датирани от 1259 г. говорят за Калоянова църква. А управникът и съпругата му Десислава са изобразени във фреските, придобили световна известност. През всичките 1000 години на съществуването си Боянската църква има жива традиция и непрекъснато е използвана от християните в София.
Съвременните жители на милионния град обаче рядко се сещат да отделят час – два от времето си и да се докоснат до наистина уникалната култура на нашите земи, може би точно, защото световноизвестният паметник е на една ръка разстояние.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби