09.09.2020 13:39

Европейски дни на еврейската култура 2020 в Столичната библиотека

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С представяне на документалната изложба „Глобалното измерение“ и едноименния сборник с очерци  Международно дружество “Елиас Канети“ и Столичната библиотека участват в отбелязването на Европейските дни на еврейската култура 2020.


„Глобалното измерение“ и в двете форми е резултат от проучване за приноса на български евреи към световните наука, изкуство и култура, както и към обществения живот. Повечето от имената, на които се спират авторите, са добре известни. С очерци и картини от живота на близо 40 от тях „Глобалното измерение“ събира в книга и изложба личности и фамилии в една впечатляваща връзка. Гостите на събитието ще имат възможност да разгледат изложбата и да разговарят с част от авторите на очерците.


Акцент на вечерта ще бъде и показването на част от виртуалната изложба на Националната библиотека на Израел „Пътешествията на евреите”. Изложбата разкрива съществена част от еврейската история - миграцията на еврейския народ през вековете в търсене на религиозна толерантност и икономически възможности. Националната библиотека на Израел съхранява доказателства за тези пътувания под формата на лични архиви, документи, карти, дневници, фотографии, вестници, публикации и разбира се, книги.


Изложбата е предоставена на Международно дружество „Елиас Канети“ от Европейската асоциация за опазване и популяризиране на еврейската култура и наследство (AEPJ), която ще включи българското събитие в Европейските дни на еврейската култура.


Събитието ще се състои на 10.09.2020 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп