Свързани новини

07.09.2020 08:09

Най-старият манастир в Европа със специална отбивка от АМ Тракия и чудни изби наоколо

Видян 4360 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 8 септември е Рождество на Света Богородица (затова и зодиакалният знак този месец се казва Дева). Без него не би имало Рождество Христово. А празникът незнайно защо е наричан Малка Богородица и е подценяван от мнозина. Но би могъл да бъде добър повод да насочим внимание към една също така подценявана, а изключителна по своята същност дестинация за пътуване в златната българска есен. Министърът М. Николова заговори за богатството, което имаме за поклоннически туризъм и наистина ще се учудите колко много от уникалните ни манастири не познавате, а си заслужава да посетите.


Учените още спорят дали ротондата „Свети Георги” между президенството и бившия хотел „Шератон” в столицата или черквата „Света София”, базиликата на най-високото място в милионния град, е най-старият действащ храм в Европа. И двете най-вероятно датират от Сердикийския събор от 343-344 г., когато в днешната българска столица се събира елитът на християнството, поради което „конгресът” е титулован Вселенски. Един от „делегатите” е обявеният впоследствие за светец Атанасий, идващ от най-културния град на онази епоха Александрия в сегашен Египет. За своето време той е не турист, а направо сериозен пътешественик. Със сигурност, един от първопроходците на онова, което днес наричаме поклоннически туризъм.


На връщане от Сердика – днес София, той се влюбва в една местност –  в сегашната южна България, между Димитровград и Чирпан. Там е през 344 г. Отдава се на пост и молитва в една пещера. И когато приключва периодът на пречистване за него, решава да основе манастир.


Мястото и близкото село днес са наричани Златна ливада, а за щастие едва не бяха унищожени заради изкопи за добиване на индустриални ресурси преди няколко години.


Разбира се, през тези дълги почти 18 столетия оттогава светата обител преживява различни периоди. Но съществува и до днес. Нещо повече. От минаващата наблизо магистрала Тракия има направена специална асфалтова отбивка, което прави


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Атанасий 07.09.2020 17:48

    Информация за Чирпански манастир Св. Атанасий Чирпански манастир Св. Атанасий се намира до село Златна ливада. Той е действащ женски православен манастир. В него се съхраняват египетската икона на св. Атанасий и копие на Реймското евангелие. Основан е през 344 г. сл. Хр., по римско време. Смята се, че водата в манастирското аязмо е лековита. В скалите над манастира има разположена постница, която е достъпна за посетителите. Храмовите празници са на 18 февруари, 2 май и 14 октомври. Предлага се настаняване при предварителна заявка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак