Свързани новини

06.09.2020 07:09

Евтиният оцет е опасен, домашният ябълков се прави за 4 седмици, балсамикото с до 15% захар, затова става за заливка на сладолед

Видян 3048 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оцетът е едно от нещата, при чийто избор трябва да бъдем супер внимателни още в магазина. Защо трябва да четем етикета? Защото в евтиния оцет може да има метанол и дори ацетон, алармират учените. Eто и днешния ни лайфхак. Кой е най-добрият оцет? Домашният и то от ябълки. Той се прави много лесно, като ябълките, нарязани се поставят нарязани в голям стъклен съд, примерно кана, оставят се две седмици или малко повече, докато ферментират и пуснат сока си, после - още 2 седмици, за да отлежи. И е готов. Подробностите вижте от някой нет - кулинар. ще видите всякакви хватки. Някои например добавят още в началото по някоя чушка.


Ще се учудите, но ябълковият оцет, в който се използват целите плодове, е най-полезен - той съдържа 0% захар. При винения съдържанието е 1%, при балсамовия - 15%.


И тук внимание: не всичко, което ни се продава за балсамико, е балсамико. Евтините марки са всъщност винен оцет с повишено съдържание на захар, но пак са доста по-скъпи от нормалния винен оцет.


Истинското балсамико трябва да отлежи 12 години, а най-добрите образци от родния му град Модена - там, където живее оперната ни прима Райна Кабаиванска - по 25 години. Такова обаче струва повече от шампанско и скъпо червено вино - цените стигат и минават 100 евро. Но именно заради прекрасния вкус и захарността в града, където се прави най-фината италианска кулинария, се добавя на сладолед и ягоди, не само на доматени и други салати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и