Свързани новини

05.09.2020 16:09

По пътя на българското вино

Видян 3540 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Есента, нашата Златна българска есен, е сезонът на виното. А дългите уикенди на септември - този за 6-и и по-следващия за 22-ри, са чудесен повод, така че решихме в няколко последователни материала тук, но много по-подробно на нашия сайт euroselo.bg другата седмица да ви разкажем за българското вино и най-добрите, често непознати за мнозина места, откъдето то идва в чашите ни. Още повече, покрай божествената напитка човек може да открие невероятни крепости, чудесни туристически обекти за настаняване тип шато, непознати кътчета, страхотни неща, които не е знаел за родината. Понеже страната ни е "като една човешка длан", а за късмет много от забележителните винарски съкровища на България са близо до магистралите и другата обновена поддържана пътна мрежа, и кратък уикенд ще бъде истинска награда за всеки и наслада за сетивата.


Вече сме писали, че според много изследвания първите лозя в историята на Европа са по нашите земи. Но се спори дали са отпреди 2000 г., когато е властвал познатият ни от златна маска тракийски цар Терес, при  това близо до градчето, където преди 50 години се ражда съвременната гроздова ракия – в Септември. Или пък първите лозя у нас и в Европа се появяват преди повече от 2500 г. край Поморие през периода на елинската колонизация.


Във всички случаи етимологията на думата вино според учените води до нашите предци – траките, на които бе доказано, че в най-голяма степен и в най-голям процент се дължи българският ген.


От останалите от тях съкровища имаме веществени доказателства, че са пиели вино – има съответните орнаменти по находките, а техните ритони са най-скъпите предмети в колекциите на най-богатите ни колекционери, както те сами признават.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели