Есента, нашата Златна българска есен, е сезонът на виното. А дългите уикенди на септември - този за 6-и и по-следващия за 22-ри, са чудесен повод, така че решихме в няколко последователни материала тук, но много по-подробно на нашия сайт euroselo.bg другата седмица да ви разкажем за българското вино и най-добрите, често непознати за мнозина места, откъдето то идва в чашите ни. Още повече, покрай божествената напитка човек може да открие невероятни крепости, чудесни туристически обекти за настаняване тип шато, непознати кътчета, страхотни неща, които не е знаел за родината. Понеже страната ни е "като една човешка длан", а за късмет много от забележителните винарски съкровища на България са близо до магистралите и другата обновена поддържана пътна мрежа, и кратък уикенд ще бъде истинска награда за всеки и наслада за сетивата.
Вече сме писали, че според много изследвания първите лозя в историята на Европа са по нашите земи. Но се спори дали са отпреди 2000 г., когато е властвал познатият ни от златна маска тракийски цар Терес, при това близо до градчето, където преди 50 години се ражда съвременната гроздова ракия – в Септември. Или пък първите лозя у нас и в Европа се появяват преди повече от 2500 г. край Поморие през периода на елинската колонизация.
Във всички случаи етимологията на думата вино според учените води до нашите предци – траките, на които бе доказано, че в най-голяма степен и в най-голям процент се дължи българският ген.
От останалите от тях съкровища имаме веществени доказателства, че са пиели вино – има съответните орнаменти по находките, а техните ритони са най-скъпите предмети в колекциите на най-богатите ни колекционери, както те сами признават.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу
- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?
– Никаква, след 30 секунди всичко е готово.
Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели