Свързани новини

31.08.2020 09:39

Полезно е да смесваме маслата

Видян 2074 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днешният ни лайфхак е посветен на маслата, които поемаме с храната. Някои например готвят само с масло, други - само със зехтин, трети - единствено с олио. В момента пък хит на пазара по света и у нас са всякакви алтернативни видове мазнини.


Трябва да знаем, че директната консумация на краве масло например не бива да бъде повече от 20 грама на ден - това е намазването на 2 филии хляб. Нищо, че по някакви причини - едва ли диетични, в момента и вносните брандове / марки са непрекъснато в сериозни намаления и излизат доста по-изгодно от родната, доста по-некачествена продукция, в която основната предполагаема съставка - млякото, най-често клони към нула, също като при кашкавала. Ала това е друга тема...


Не бива да се прекалява и с олиото, за да няма предозиране с Омега 6. А, както ще разберете от нашия утрешен лайфхак, слънчогледовото масло, което за краткост и съвсем неправилно наричаме "олио", сякаш има нещо общо с маслините, направо е забранено за пържене, в случай, че ни е мил животът. Или поне здравето.


Зехтинът, който мнозина представят за универсално решение на всякакви въпроси, също трябва да бъде употребяван с едно наум. Защото е много калоричен - 100 милилитра съдържат толкова, колкото парче и половина торта или повече от шоколад и половина. А това си е много, колкото и нисък да стана рейтинга на калориите, които мнозина отричат като правилно да смятаме, в случай, че не искаме да затлъстяваме. В това отношение, трябва да се има предвид, че зехтинът отваря повишен апетит за хляб и тестени изделия, с което допълнително усложнява положението на слабеещите. Т.е. той е добър за готвене, за салати и даже за смазване на гърлото, когато ни боли, за разлика от доста медицински препарати, ала в малки количества и не във всички случаи.


С други думи, както са казали по подобен повод древните римляни: "Само дозата е отрова".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…