Свързани новини

26.04.2009 14:53

Читатели: Източват тотото с Втория шанс и Трето теглене

Видян 3216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След публикуването на темата за дългата ръка на шефката на ДАМС Весела Лечева и странния път, по който се развива българското тото, в редакцията на 19 минути се получиха одобрителни и много аргументирани писма от играчи с традиции. Най-задълбочено от тях е това на Евдоким Саленко от София (дал е телефона и точния си адрес), чийто стаж като редовен участник в игрите на щастието е от основаването на Българския спортен тотализатор през 1957 г.


Бунтът на редовните абонати е най-вече срещу втория тотошанс и големите джакпоти, които ограничават шанса на истинските маниаци. Според тях не е редно принудителното участие на всички, пуснали фишове във Втория тотошанс, който е неравнопоставен. 90% от печалбите в него са останали непотърсени, пише Саленко, от които 58 са автомобили (!!!).  Статистиката е до 2007 г, а към днешна дата количеството на напразно похарчените пари е много по-голямо.


Това означава, че никак не е ясна съдбата на премиите и дали те не са потънали в нечия черна каса. А Втори тотошанс не се ползва с реална популярност, което означава, че поддържането на тази игра най-вероятно просто е в нечий неясен интерес.


Бунтът е и срещу третото теглене. След изтеглянето на 1 рекордна сума след “истеричен взрив”, настъпва срив в следващите тиражи и спадащите приходи на тотото ясно показват тенденцията, смята нашият читател.


Той е сметнал, че при пускане на 8 комбинациии, а повечето хора плащат 1-2, шансът да бъде оцелен джакпотът може да дойде веднъж на 17 хиляди години.


Саленко не е съгласен една трета от сумата на залога му да отива за химерата, вместо всичките му пари да се въртят в по-реалните първо и второ теглене, където се разпределят не само едри пачки, но също тройки и четворки.


Той, също като 19 минути, оценява като “създаващо подозрение” непоказването досега нито на един човек, спечелил джакпота от трето теглене на тотото. Читателят се съмнява също, че коректните суми, които по закон трябва да отидат за спорта, стигат до нашите елитни състезатели.


Спецът по темата не е учуден, че от 2001 г. приходите на тотализатора остават еднакви в номинално отношение, което означава действителен спад, понеже инфлацията за същото време е над 100%. Още повече, цената на единичен залог е вдигнатата двойно. Простатах сметка е, че броят пуснати фишове или участници е намалял наполовина. Което пък е достатъчно доказателство за демотивирането на маниаците от нелепото управление на Лучано и Лечева.


Като човек с дълъг стаж той прилага следната статистика. Сумата от 23 млн. лева, отделени от тотото за спорта, е била отделена от същата организация само за едно тримесечие на 1988 г. При положение, че игрите са много по-малко, тиражите – над два пъти по-малко, максималната печалба е едва 20 000 лв., а максималният залог – до 10 лв. Постъпленията преди 20 г. за 52 тиража са над 300 млн. лв, а днес за104 в повече игри – само 91 млн. лв.


Саленко разкрива и сензационна информация – под ръководството на Лечева и Иванов, тотото поръчало изработване на устройство за електронно теглене на стойност 180 хил. лв. Платило ги, а после се отказвало да използва машинарията. 19 минути отказва да повярва на това, тъй като би означавало, че ДАМС е също толкова некадърна, колкото софийската община. Тя възложи създаване на сайт за детските градини срещу баснословните 400 хил. лева. Който блокира веднага, след като започна работа. 


Според Саленко тотото е поискало от държавата нова инвестиция от 20 млн. лева за подмяна на софтуеъра. Сякаш той ще промени с нещо безрадостната ситуация с демотивирането на играчите. 


Нашият читател многократно се е опитвал да предупреди ръководството на БСТ за нелепите резултати от “малограмотните” според него решения. Например, че въвеждането на тройко в 6 от 42 ще намали печалбата от четворките и петиците с 14% и така вместо да помогне, ще удари допълнително тази игра. Шефовете обаче въвеждат мярката, което доказва прогнозите на ветерана. Той определя това като “скандално невежство”. Читателят на 19’(инженер по професия, сега пенсионер) е убеден, че някои от видните дейци на тотото няма да издържат изпит по математика за 7 клас.


Което би било смешно, ако не беше жалко. Защото 300 млн.от 1988 г. са поне милиард днес и не могат да се сравнят с постъпления от 91 млн. лева за 2008 г. С тристата милиона от тотото през 1988 г. България постигна своя връх с представяне на Олимпиада и въпреки отнемането на няколко титли от щангистите се нареди в челната 6-ица на спортните нации в света. На игрите през 2008 г. бяхме 42 и то с медали от ветерани, израснали в годините на соца.


Без елитен спорт, няма масов спорт. Без това пък нацията ще бъде болна и затлъстяла, а това значи бедна и нещастна!


Въпросът не е, че Весела Лечева показва тотално мениджърско неумение с тоталния си контрол и зорлем прави богати чуждите букмейкъри. Въпросът е за бъдещето на нашите деца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей