Свързани новини

25.08.2020 09:26

Пея не само опера, за да бъдем по-близки с публиката: Соня Йончева

Видян 4909 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   20 години, след като дебютира на сцена с песен с тъжното за старт име Време за сбогуване (Time To Say Goodbye) в Хит минус едно на БНТ, вече като сопрано №1 в света с повече концерти т.г. от самата Анна Нетребко, Соня Йончева прави своята гала Завръщане, която подарява на Пловдив - финансира спектакъла напълно сама. Специално прелетя от Залцбург и отлита към Арена ди Верона. В Античния театър в родния си град излиза в дует със своя брат, както тогава, поканила е и продуцента на тв предаването Кирил Ампов - бащата на Графа. "Едва ли не половината публика са наши учители от ранните детски години до преди няколко", както разказва Марин Йончев. 15 години след своята победа в талант шоуто Стар Академи на Нова, той вече е оперен певец с международна кариера. Твърдението му за половината публика от учители по музика, разбира се, е преувеличено - продадените билети са 3000.



За едно скромно пловдивско семейство, което избира пиано, вместо автомобил и инвестира малкото си пари в културата на своите деца разказва Соня Йончев
а :


Защо решихте да изненадате с изпълнение на Заблеяло ми агънце публиката на най-прочутия световен фестивал в Залцбург на 100-годишнината му, където бяхте специален гост?

Решението не беше лесно и трябваше много да убеждавам издателите от Сони за това. Идеята, която ме води е, че тези песни са онова, което сме имали, докато в останалата част от Европа е имало Ренесанс, имало е Монтеверди и барок, който пък, както е известно много обичам и му посветих свой албум. В текста на тази песен има една трогателна история, в която агънцето, което отива на заколение, е метафора за живота на българите в онази епоха.

Има ли Ваша лична история, която е свързана точно със Заблеяло ми агънце?


Да, това беше една от песните, които баща ми много обичаше да изпълнява. А те с майка ми ни възпитаха така, че да ни се показват много неща, а ние да виждаме всичко и да създаваме свой вкус и характер. Сега, когато аз възпитавам децата си, също искам да им покажа от всичко, а те да изберат какви искат да станат. Включила съм тази песен и много други в различни стилове в новия си албум, защото смятам, че това скъсява дистанцията с публиката. Аз не искам да бъда на голямо разстояние от хората, а да изпълнявам за тях, да им откривам и да им преоткривам популярни неща от музиката, които не познават или пък не са чували от години. Така включих в концерта в Пловдив и песента от филма Любимец 13 - Замълчи, замълчи, която майка ми много обичаше да си пее, заедно с ария на Кармен, репертоар от Верди и др. Имам идея да запиша и други български песни.

Кои?

Нека да остане изненада.

Ще питам по друг начин - кои други песни бяха любими на баща Ви?


Има една Яно, мори, Яно (б.р. в традиционната версия е записана от адашката на оперната прима Соня Кънчева). Помня как я запях, докато Жоро Тошев ме интервюираше в гримьорната в Метрополитън опера и всички бяха смаяни. Зная, че има риск оперна певица да изпълнява народни песни. Това е специфичен и ОТГОВОРЕН жанр.

Борис Ангелов








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а