24.08.2020 20:38

Живея в светлина, романът за Никола Манев, тръгва към читателите

Видян 1526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Исак Гозес: Никола Манев рисува до последния си миг


 


   На 8 септември биографичният роман „Живея в светлина“ тръгва към читателите си. Това е историята на Никола Манев, един творец преживял половин век във Франция, но не престанал да повтаря: „Париж ме направи българин.“


„Нося България в сърцето си като ранена птица.“ Тези са последните думи, които Исак Гозес чул от Никола Манев в ателието му, близо до площад „Един Пиаф“ в Париж. Няколко месеца по-късно на 25 август 2018 година художникът поел по своите „Небесни магистрали“, които толкова много обичал да рисува. Тогава Кольо ме помоли да напиша книга за него-спомня си журналиста. - Не му обещах. Сърцето ми подсказваше, че се виждаме за последен път, но не исках да приема този ужасна истина, след двадесетгодишното ни приятелство. Никола Манев живя с катрините, страстните си любови, разделите, приятелите, бохемските нощи в малките парижки кръчмички, с копнежа си по родния Пазарджик, любимия Чирпан, Варна и плажа на „Кабакум“. Тестото, от което той бе замесен, бе пренаситено с чирпанска лудост, френска деликатност и необичайна, дори вредна за днешното време, доброта. Той никога не каза лоша дума за никой и това доста го различаваше от мнозина от нас, казва Исак Гозес. „Живея в светлина“ е весел роман. Защото Никола Манев беше такъв. Популярността и суетата, присъща на всеки артист, не му пречеха да стои здраво на земята. Да не се взимаме насериозно, повтаряше винаги той, твърди авторът. Него често го спираха по улиците и това го радваше. Наистина бе популярен, но никога не стана надменен. Спокойно преживяваше славата си. По точно-дори не я забелязваше. Вярно, направил съм 160 изложби но какво от това, Ван Гог не е направил нито една, казваше с усмивка и се връщаше към юношеството си, когато искал да умре, защото не може да рисува като великия холандец. Днес над четири хиляди картини на Никола Манев са пръснати по целия свят. Няколко десетки от тях, подарени на родината му, са събран в шест галерии, които носят неговото име.Някои правят вериги от аптеки, а аз от галерии, казваше.


„ Живея в светлина“ е историята на един необичаен живот, на един стърчащ над другите мъж, на един творец за когото рисуването не бе самоцел, а смисъл на живота. Доказа го с това , че последната си картина той нарисува ден преди да умре. Стоеше още неизсъхнала на статива му в Париж. Едно платно в синьо, което двес е в България. Премиерата на книгата „Живея в светлина“ ще бъда на 12 септември, по време на празниците на галерия „Никола Манев в Чирпан. Тогава наградата на негово име ще получи голямата актриса Татяна Лолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци