Свързани новини

18.07.2020 07:16

183 години от рождението на Васил Левски

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България отбелязва днес 183 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово, съобщава БНР.


В храма „Свети Николай“ ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.


На площад „20-ти юли“ ще бъдат посрещнати участниците в туристическия поход „По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционното дело на Левски.


В Националния музей „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на участниците в международния студентски конкурс на тема „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“. Вечерта ще бъде изнесено с воински почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг–заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.


Единственият град в България с името на Апостола на свободата отбелязва своя празник. Тържествата са посветени на 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на селището Левски за град.


Програмата започва от 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани на откритата сцена в центъра на града. На същата сцена от 20.00 ч. е празничният поздрав от художествени състави при читалище "Георги Парцалев 1901" - Левски. От 20.45 ч. започва тържествената заря-проверка с участието на курсанти от НВУ "Васил Левски". Очаква се почетен гост да бъде президентът на Република България - Румен Радев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп