19.06.2020 15:00

Излезе патриотично издание за българските войводи

Видян 1023 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Ново книжно бижу с логото на „Милениум“ заблестя на родния пазар. Това е патриотичното издание „Хайдути. Български войводи до края на XIX век“ от утвърдения автор и журналист Иван Първанов. Внушителният том събира на едно място както популярни, така и по-малко известни факти за над 220 български войводи, действали в периода от падането на българските земи под османското владичество до края на 19. век.


Премиерното заглавие е своеобразна енциклопедия на хайдушките чети като част от организираното българско националноосвободително движение и е подходящо както за по-запознати с историята читатели, така и за тези, които желаят да научат повече и да обогатят мирогледа си. Изследването на Иван Първанов започва с първия организиран бунт срещу османските поробители – въстанието в Северозападна България начело с князете Константин и Фружин през 1404 г. Хронологията на съпротивителни действия на българите, представена в книгата, показва че дори и в най-тежките години родината ни продължава да ражда силни и непокорни бунтовници и герои. Години наред из поробеното ни отечество се носят имената на страшния Страхил, безпощадния Чавдар, могъщия Вълчан, безкомпромисния Чакър, огнения Индже, непобедимия Кара Колю, непримиримия Петко войвода – все народни закрилници и мъстители за неволите на унижените и оскърбените. Горите кипят от негодуванието и готовността за саможертва на многобройни хайдушки дружини.


Планините стават арена на епични сражения. Главните участници в тези паметни битки са всъщност героите на патриотичното четиво – класически „вехти“ войводи, нови патриоти и революционери, както и няколко десетки забележителни жени – байрактарки и нишанджийки, които „под прикритието“ на мъжките дрехи и отрязаните си коси повеждат собствени чети за освобожаване от робството. Всички те напускат уюта на дом и семейство, за да въстанат срещу насилието и неправдите, за да пролеят кръвта си за родината.


Мнозина от тях дават живота и силите си за освобождението и на други поробени братя християни. Имената им са увековечени в народните песни, издигнати са им бюстове и паметници, ала какво всъщност се крие зад легендата? Какво в действителност знаем за подвизите им? Съдбите на тези мъже и жени са белязани от престъпления, мъст, предателства и интриги, вражди и приятелства, пътешествия и приключения, авантюри, обири и екзекуции, но най-вече с героизъм и безсмъртие – повече, отколкото във всеки съвременен роман. Книгата „Хайдути. Български войводи до края на XIX век“ може да бъде четен не само като историческо свидетелство на времето и източник на национална гордост, но и като поучение по доблест и героизъм, по непримиримост и свободолюбие.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат