Свързани новини

11.06.2020 09:34

Чърчил? Виктория? Лондон маха паметници от империята

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на британската столица Лондон Садик Хан нареди на общинските власти да направят преглед на статуите и имената на улиците, след като събарянето на монумента на английски търговец на роби от антирасистки протестиращи предизвика дебат за „демоните на британското имперско минало“, предава Reuters, цитирани от „Фокус“.


Статуята на Едуард Колстън, който прави състояние от търговия със западноафрикански роби през XVII век, бе съборена и изхвърлена във водата на пристанището на Бристол в неделя от група демонстранти, участващи във вълната протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ. 


Хан заяви, че комисия ще преразгледа статуи, плакети и имена на улици, които до голяма степен отразяват бързото разширяване на лондонското богатство и мощ в разгара на британската империя по време на управлението на кралица Виктория.


Разнообразието на столицата ни е най-голямата сила, но статуите, имената на пътищата и обществените пространства отразяват отминала ера“, каза Хан като увери, че някои монументи ще бъдат премахнати. „Неудобна истина е, че нашата държава и град дължат голяма част от богатството си на търговията с роби и, докато това е отразено в обществената ни сфера, приносът на много от нашите общности за живота на нашата столица до голяма степен се пренебрегва“.


В една от най-големите депортации в известната история, оръжия и барут от Европа са заменени за милиони африкански роби, които след това са продадени през Атлантическия океан в Америките. Корабите се връщат в Европа със захар, памук и тютюн. 


Между XV и XIX век над 17 милиона африкански мъже, жени и деца са прехвърлени на колонизираните от европейците територии в Северна и Южна Америка. Много от тях умират в ужасяващи условия. Оцелелите прекарват живота си в робство на захарни, тютюневи и памучни плантации. 

Великобритания премахна трансатлантическата търговия с роби през 1807 г., въпреки че пълното премахване на робството идва след още десетки години.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден