10.06.2020 14:06

Книга показва най-забележителните гробища в света

Видян 1033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Знаете ли, че „Уади ас Алам“ е най-обширното гробище в света? В превод името му означава „Долината на спокойствието“ и е по-голямо от близкия град, край който е устроено - населението на Наджаф (третото по значение за мюсюлманите светилище след Мека и Медина ) е по-малко от милион души, докато в „Уади ас Салам“ са положени над 5 милиона покойници. Това е най-дълго действащият некропол, който продължава да „работи“ и до днес – цели 1400 години!„Уади ас Салам“ е изключително място, за което всеки добре информиран и ерудиран човек трябва да знае. То е и само едно от над 150 изключителни места, които са описани в най-новата книга на издателство „Милениум“ – „Градовете на мъртвите. 150 най-забележителни гробища в света“ от утвърдения автор Иван Първанов. Луксозният цветен том е първо по рода си нестандартно пътуване не само по земния глобус и през вековете, но и през традициите на различните култури, оставили забележителен отпечатък във времето с почитта към покойниците. От зората на цивилизацията хората приемат смъртта по различни начини и създават уникални ритуали за подготовката на тленните останки и за дългия път на душата към безкрая. Някои древни народи изпращат близките си скромно, без излишни церемонии.


Други организират паради или гладиаторски игри. Едни отбелязват гроба с кръст или с каменна плоча, втори издигат грандиозни архитектурни и скулптурни ансамбли. Трети окичват мястото с карикатура на покойника или епитафия за преходността на живота, а в Далечния изток пък съграждат за мъртвите пагоди от многоетажни ступи, понякога по-просторни по площ, отколкото са им били отредени приживе. „Градовете на мъртвите“ събира факти за 150 от най-забележителните гробища в света – техните истории, малко познати факти от биографиите на личностите, почиващи в тях, както и богат снимков материал, който доказва, че не е задължително траурните паркове да бъдат възприемани единствено като зловещо и обладано от духове място. Значителна част от тези гробища са основен елемент на редица туристически маршрути, а също и обект на пилигримство и разнообразни култове. Много често представляват красиви носталгични градини, съхранили тонове история, емоции и удивителни факти, които разкриват неподозирана мъдрост и дават повод за философски открития. В книгата ще намерите и богат илюстративен материал, който ще ви отведе по всички точки на света и ще придобиете по-добра представа за мащабите на някои от най-интригуващите некрополи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева