Свързани новини

06.06.2020 18:06

Започна петиция за кръщаване на Националната художествена академия на Кристо

Видян 1595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почитатели на Кристо започнаха петиция с искане Националната художествена академия в София да носи неговото име. Един от най-големите съвременни артисти, роден в България, е свързан с академията, където е учил три години – между 1953 и 1956 г. Тази директна връзка липсва при останалите предложения за кръщаване на други обекти в България на името на Христо Явашев, предаде Клуб Z.


    „Сред отличителните черти на творчеството му са именно неговата прецизна рисунка, чувството му за хармония и взаимодействието между светлина, въздух и материя, за които се смята, че голяма роля е изиграло именно обучението му в българската академия. Кристо съумява да свърже класическите живописни умения със съвременното изкуство и да ги накара да затрептят на една честота“, пишат организаторите на петицията.


Според тях кръщаването на академията на името на художника „ще отвори хоризонта на младите ни артисти към световната сцена, като се превърне в своеобразен силен старт, именно свързвайки българската традиция с нея – нещо, което Кристо вече направи.“


Припомня се, че той е единственият българин, чието изкуство се изучава в световни университети, както и едни от най-монументалните му произведения, като „Бягащата ограда“ (1976 г.), „Опакованият Райхстаг“ (1995 г.), „Портите“ (2001 г.), „Плаващите кейове“ (2016 г.) и др.


Ако искате да подкрепите каузата, можете да подпишете ПЕТИЦИЯТА. За целта е достатъчно да попълните първо име, фамилия и имейл адрес, и ако се наложи да потвърдите гласа си през електронната поща. Подписът ви ще остане скрит, освен ако не напишете коментар - тогава ще се появите сред подкрепилите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец