Свързани новини

01.06.2020 23:06

Защо Кристо е Космос

Видян 5672 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже Космосът и полетите са на мода тези дни или гледането на Земята отгоре, от много високо, решихме да отговорим на онези, които се питат какво толкова пък е направил Кристо? Какво му е гениалното, че се е прочул с някакви парцали и бидони, които представя за изкуство?


Много е просто, другари – представете си как някой половин век преди да има дронове, чрез които да снимаме, та после да се прехласваме пред кадрите, които се правят посредством тях, си е представил на сън и на яве и е успял да направи на огромно пространство така, че да разтвори изкуството в природата и да превърне един красив, обикновен или дори пустинен пейзаж в арт. Тъкмо това е красотата на Космоса.


Апропо, едно от значенията на думата Космос на старогръцки е „украса”. Гениалното на един човек е, когато не знае друг език, освен малко руски, както сам признава Кристо (другите ги бил учил „на улицата и от вестниците”), да прозре и да претвори същината на Космоса.


Той е и нещо друго: „Космическа тишина” – Кристо е изкуство, което няма нужда да шуми, да крещи и да обяснява (като певческото, филмовото, телевизионното или дори изобразителното на Анди Уорхол, Дюшан и който пожелаете от поколението на нашия човек и сред неговите артприятели).


Само си представете огромното многохилядно множество, стълпено на поляната пред Райхстага, който един българин – той, е опаковал. Вижте картинката на снимките в Гугъл. Малко над половин век, след като друг българин е обвинен, че го е подпалил, като и двамата са се превърнали в световни знаменитости покрай внушителната сграда. Толкова внушителна, че победата в най-мащабната война в историята на човечеството – Световна, се символизира от развяването на червеното знаме над нея – също вид арт акция само по себе си.


Пък после, нека Кристо ви разправя, че няма смисъл, контекст и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Помака 02.06.2020 00:46

    Севда ТВ упорито мълчат за герберското лайно което изсраха от шайката. За тях заграбване на чужда собственост е ежедневие.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци