300 допълнителни паркоместа са осигурени в Созопол, съобщи кметът Тихомир Янакиев, предаде gramofona.com.


„За първа година инвестираме в разширение на паркингите. Общината за своя сметка разчиства територии. Капацитетът на паркинга на Боруна е увеличен с 40%, паркинг „Вихрен“ ще се разшири двойно и от 40 места ще има 80 до 100 паркоместа“, обясни Янакиев.


Той уточни, че от това лято на паркинга на стария град ще бъде забранено оставянето на лодки – гледка, която до момента беше напълно нормална. Целта е да се осигури повече място за автомобилите, тъй като и очакванията са това лято туристите да идват основно с личните си коли.


От тази година се въвежда и локално паркиране. То ще даде възможност на жителите на Созопол да си осигурят паркомясто за един автомобил. Цената е 100 лева, а този тип паркиране ще важи от юни до септември.


Кметът уточни, че е имало и други предложения. Едно от тях е било да се забрани влизането на автомобили в Стария град. Според другото пък, паркирането в Созопол е безплатно, но автомобилите ще могат да влизат в града срещу такса от 6 лв. И двете идеи не са събрали достатъчно привърженици.