Свързани новини

10.04.2020 09:24

Как и колко да спим по-добре, как да заспиваме здравословно: какво правим с времето в карантина

Видян 2806 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сънят е най-важното нещо за психическото равновесие, което се получава при домашния арест под карантина. По тази причина с днешния лайфхак искаме да ви помогнем да спите по-добре. Първо и най-важно, мнозина от нас целят да убият повече време от затворничеството, като прекарват в леглото максимално дълго време. Трябва да знаете, че това никак не е добре. Преспиването е също толкова вредно за здравето и имунитета, а именно него атакуват короната и другите вируси, колкото недоспиването. Особено при наложения ни недостиг на слънчева светлина и естествено получаване на най-важния за имунитета витамин Д, поради липсата на елементарна здравна култура от правителството и неговия щаб.


Колко е здравословно да се спи?


Според учените от САЩ и Русия, където специални лаборатории и институти се занимават със съня, хората до 40-годишна възраст е добре да прекарват в пълна отмора 8 часа в денонощието. Но не повече от 9.


За хората над 40-годишна възраст количеството сън пада до 7 часа, но не повече от 8 часа в денонощието.


За хората в пенсионна възраст даже и 6 до 7 часа са абсолютно достатъчни.



Помагат ли сънотворните?


В четвъртата седмица на карантината спането е основно прекарване на времето и на мнозина вече дори не им се спи. Това е съвсем естествено, но не бива да ви кара изкуствено да стимулирате съня си с приспивателни.


Вместо това, ви предлагаме идеалната и пробвана успешно от нас с години рецепта на йогите за моментално и ефективно заспиване. Тя е много проста. Свивате и отпускате бавно всяка мускулна група от пръстите на краката до очите и челото с мислено повтаряне по три пъти на думата "Отпусни". Ако още не сте се унесли, свийте и отпуснете заедно всички мускули 1 или няколко пъти с повтаряне на думата "Отпусни". За закоравелите будуващи може да се прибави и още едно упражнение, което пък научихме в най-добрия спацентър в Европа според Ванити феър - "Чуан" в Лондон. Според експертите там допълнителното упражнение е на три пъти с думата "Джао" - китайска, сиреч актуална във време на коронавирус. Докато я произнасяте тихичко продължително с изкарване на целия въздух, намисляте си кое искате да се отлее, да се махне от вас. Наистина помага!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни