27.03.2020 13:30

Стартъп екосистемата предлага икономически решения за справяне с кризата

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Становище на Коалицията на иновативната екосистема за нуждата от подкрепа на иновативните МСП в стартираща и активна фаза на развитие.

ДО:


Г-Н БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


КОПИЕ:


Г-ЖА МАРИЯ ГАБРИЕЛ


КОМИСАР НА ЕК С РЕСОР ИНОВАЦИИ, НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖ


Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ


ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ


Г-Н ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ


МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


 


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,


Коалицията на иновативната екосистема, съставена от BESCO - Българската стартъп асоциация, EDIT.bg - общност за икономическо развитие чрез иновации и технологии към фондация MOVE.BG, Endeavor - най-голямата световна организация подпомагаща предприемачеството с висока добавена стойност и BVCA - Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, обединява стотици стартиращи компании, акселератори и инвеститори за стартово бизнес развитие в България.


Съвместно, ние работим обединени от обща цел - да трансформираме икономиката на страната ни и да я превърнем в икономика, базирана на наука и развойна дейност с фокус върху индустриите с висока добавена стойност.


Във връзка със създалата се ситуация в страната, бихме искали да Ви запознаем с текущото състояние на стартиращите компании, както и на компаниите в процес на активно развитие в България. Нашите членове представляват различни индустрии и с дейността си помагат тези сфери от икономиката ни (образование, високи технологии, транспорт, туризъм, логистика, биотехнологии и други) да се иновират. Целта на настоящото писмо е да предложим механизъм, по който стартиращите и иновативни компании да бъдат подкрепени и дори спасени.


Същината на стартиращите компании е такава, че те са в етап на развитие, където извършват предимно научно-развойна дейност и реинвестират всичките си приходи в разработки и развитие. Съответно те нямат активи и спестявания и това ги прави много уязвими в ситуация на криза.


През последните 10 години се свърши много работа от страна, както на правителството, така и на бизнеса, за да има днес България една добра, жива и бързоразвиваща се стартъп, предприемаческа и иновативна екосистема. Тя обединява над 15 000 човека, които привличат инвестиции от целия свят и все по-често успява да създава компании, които предоставят продукти и услуги на световно ниво. Настоящата кризисна ситуация изправя голяма част от тези компании пред риска да фалират или да потърсят перспективи за развитието си извън България. Такъв сценарий би имал дългосрочни негативни ефекти за конкурентоспособността й икономическото развитие на страната ни. Важно е днес да предприемем действия, с които да гарантираме, че това няма да се случи.


Основната нужда на малките и средни предприятия (МСП) в момента е ясен и лесно-достъпен механизъм за получаване на ликвидни средства. В тази връзка считаме, че ускоряване на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете” е стъпка в правилната посока.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне