Свързани новини

19.03.2020 17:11

Хората на арта и науката живеят най-дълго, особено наградените с Оскар и Нобел

Видян 1720 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Носителите на Оскар живеят по-дълго от другите артисти, а същото важи и за народните артисти на Съветския съюз и Русия. Така са и Нобелистите, които изпреварват по навъртени години академиците, те – професорите, но и редовите учени се радват на повече лета от средностатистическите граждани.


Това показват изследванията на американските и руските учени, проведени сред хора на изкуството. Артглидията се оказва значително по-дълголетна от другите, като съперници могат да й се намерят само в научната гилдия.


В тях безспорните победители са Нобелистите, които дори средно живеят повече от 90 години на този свят за радост на цялата ни цивилизация, а животите, които прекъсват по-рано обикновено дължат това на други, не на здравословни причини.


При изкуствата се оказва, че музикантите, които свирят класическа музика, както за по-лесно наричаме симфоничната музика, която освен класическа, бива още барокова, от Романтизма и от модерните времена, се оказват рекордьори сред колегите си, макар че и другите жреци на деветте музи и седемте арта не могат да се оплачат от кратък живот.


Не само по абсолютните върхове на знанието и изкуството е гарантирано дългожителство, доказва цял филм на научно-популярния канал 999, основан на въпросните изследвания.


При 40% население от висшисти, така наречената културна столица на Русия Санкт Петербург има 3 г. по-висока средна продължителност на живота спрямо останалите региони на най-голямата страна в света.


Смята се, че тази позитивна тенденция се дължи на заетостта на мозъка с благородна и творческа работа, която го пази от всекидневния стрес, гласи формулировката на учените.


Без да са изследвали България, тоталният срив на образованието, науката и културата през последните 30 г. показва ясна връзка с най-високата ни смъртност в света. А дълголетността на академиците в БАН наистина е далеч над средната продължителност на живота дори в нашата родина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.