12.04.2009 13:55

Необикновени празненства за Цветница в Панагюрище

Видян 2486 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В празничната литургия, отслужена по случай Цветница в централния храм на Панагюрище „Света Богородица”, се включиха гостите на града от Молдова, информира Невяна Кацарева, експерт „Връзки с обществеността” в общината.


Вокалната формация „Родолюбец” от с. Валя-Пержей е специален гост на Петия национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който се провежда в Панагюрище на 11 и 12 април. Децата от Молдова бяха силно впечатлени от панагюрската църква и изявиха желание да участват в тържествената служба на Цветница с изпълнения на църковно-православни песнопения. Преди две години формацията печели Гранд-при на международен конкурс за църковни песни в Полша. Групата е създадена през 2005 г. към Хуманитарния лицей „Христо Ботев” от Марек и Анна Дякови. Стотици панагюрци, дошли да си вземат по традиция клонче върба от църквата, бяха трогнати до сълзи от ангелските гласове на българчетата от чужбина. Възрастни жени искаха да целунат ръцете на ръководителите им и ги благославяха. Една невероятно силна емоция завладя всички присъстващи в уникалния храм, който ще запише в 170-годишната си история необикновената Цветница с децата от Валя-Пержей. Заедно с жителите на един от най-българските градове те преживяха истинско вълнение от докосването до историческата си родина, до общите корени и до изконната вяра. А панагюрци дълго няма да забравят онзи удивителен дух, който донесоха от хиляди километри молдовските момичета, затрептял на Цветница в църквата „Света Богородица” като ангелски дъх, роден от най-съкровени чувства на обич към всичко българско и родно, скъпо и близко на сърцето.
Фолклорна форамция „Родолюбец” изнесе самостоятелен концерт в театъра на Панагюрище вечерта на първия фестивален ден, 11 април. Почти през цялото време залата остана изправена на крака и бурно аплодираше впечатляващите изпълнения на групата, която сърдечно благодари на кмета на общината Георги Гергинеков за поканата и на Организационния комитет на Фестивала „Родолюбие” за топлото посрещане и незабравимата атмосфера. На искреното „Благодарим ви, българи” Панагюрище отговори спонтанно и развълнувано с „Обичаме ви”. Участниците във форума – деца и младежи, дошли от цяла България, споделиха, че никога няма да забравят изключителния дух и необикновеното изживяване през тези два дни в някогашната столица на Априлското въстание, която отново доказва, че родолюбието е висша ценност и е живо, а енергията му обединява и вдъхновява като запалена искра, която се разгаря при всяко докосване до вечните български песни, съхранили вековната и непреходна магическа сила на българщината. Информацията предаде БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни