Свързани новини

07.03.2020 14:03

Първа статуя на Ленин в Западна Германия

Видян 1919 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В немския град Гелзенкирхен скоро ще бъде издигната статуя на Владимир Ленин след дългогодишна битка между лявата партия и градските власти, съобщава Гардиън.

Гелзенкирхен, в центъра на долината на Рур, някога индустриално сърце на Германия, ще бъде първият западен германски град със статуя на основателя на руската комунистическа партия.

Докато статуите на Ленин някога украсяваха площади на градовете и общините в комунистическия изток, ГДР, никога не е издигната негова фигура в Западна Германия.

Съдът вече даде разрешение на марксистко-ленинската германска партия MLPD да постави металната статуя пред централата си. Управата на града се опита да спре статуята, като нареди да спре изграждането на бетонен постамент, върху който тя трябва да стои. Властите твърдят, че статуята ще "наруши гледката" на съседна сграда. Присъствието на статуята, както настояха властите, също така би противоречало на правилата за съхранение на исторически паметник. Това, твърди управата на града, "означава, че гледката на наблюдателя на историческата сграда вече няма да бъде неограничена".

Местният общински съвет на района Западен Гелзенкирхен посочи, че Ленин е неподходяща фигура, която да бъде почетена в града. "Комунистическият лидер Ленин е представител на насилието, потискането, терора и огромните човешки страдания. Всичко това го прави несъвместим със свободния демократичен конституционен ред в Германия и означава, че той е символ на борбата срещу и унищожаването на нашата демокрация", се изтъква в изявлението на местния общински съвет.

Партията MLPD се пребори с ограниченията и нарече решението на съда да разреши издигането на статуята "фантастична победа за Владимир Илич Ленин".

Ръководителят на MLPD Габи Фехтнер заяви: "Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва тук много добре."

Говорител на общината каза, че градските власти "ще оспорват решението на съда".

Статуята трябва да бъде открита на 14 март на церемония. MLPD иска да издигне паметника преди 150-годишнината от рождението на Ленин, която е на 22 април.

Чугуненото изделие с дължина 2,15 метра е произведено през 1930-те години в Съветския съюз. Статуята е придобита от MLPD от град в Чехия срещу неразкрита сума след търг онлайн.

MLPD е създадена през 1982 г. и е под наблюдението на немските специални служби, които я смятат за екстремистка и противоконституционна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.03.2020 07:14

    ... ами те му дадоха пари да направи революцията Как няма да му издигнат паметник.Германската армия е пазила шепата червени да завземат властта.Руският народ не е знаел какво става . Никой не е познавал Ленин . Фактически Германия е победител и слага край на руската империя ... историята говори ... нищо не може да остане скрито дълго време

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,