Свързани новини

24.02.2020 11:25

Джони Депи и Пинокио покориха Берлинале

Видян 1453 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Павлина Желева


специално за 19 минути


Световноизвестният американски актьор Джони Деп успя да мобилизира тълпи от почитатели, дошли да го поздравят по повод участието му във филма на британеца Андрю Левитас Минимата, показан в рамките на провеждащия се в момента международен кинофестивал Берлинале. В него легендарната звезда изпълнява ролята на известния в миналото американски фоторепортер Уилям Юджийн Смит, успял да документира едно от най-жестоките престъпления над човечеството – отравянето с живачни отпадъци на жителите на японския залив Минамата.


С типичните си протрити дънки, кръгли очила и ефектни татуировки по ръцете Деп внесе сериозна доза провокативност в атмосферата на иначе доста претенциозния откъм тоалети и звезди световен форум на киното.


Левитас сподели в Берлин, че „още от самото начало Деп е бил истинският двигател на проекта, тъй като по принцип е ангажиран с екологичната съдба на планетата. А звездата допълни, че преди да се захване с ролята е изчел огромно количество литература, описваща усилията на изключителния фотограф в търсенето и улавянето на безценни моменти от живота на „малките хора“. Британската суперпродукция бе заснета миналата година в Белград, а Деп, освен че напълня за ролята, прекара няколко месеца в сръбската столица.


Малкият Пинокио от едноименния филм на талантливия италианец Матео Гароне, известен с по-ранните си Кучкар и Гомор, бързо покори не само публиката, но и критиката. Филмът, който вече е зрителски хит в Италия, е поредната екранизация на класическата приказка на Карло Колоди „Приключенията на Пинокио“. За разлика от известната анимационна адаптация на компанията Дисни от 1940 при Гароне всички роли се изпълняват от актьори, а атмосферата на средновековна Италия е изпълнена с неподражаема фантазност. Феномалният Федерико Лелапи играе „момчето от дърво“, а винаги емоционалният Роберто Бенини „влиза в кожата“  на „татко Джепето“. „Преди двадесет години Франсис Форд Копола искаше да снима „Пинокио“ и настойчиво ме канеше да играя. Разбира се, че бих дал всичко, за да се появя във филм на Копола, затова се съгласих веднага“ - каза Бенини в Берлин. „За съжаление проектът така и не успя да види бял свят.“ „Всъщност, това ми е бил късметът“ - с чувство за хумор допълни Гароне - „тъй като, ако Копола беше си заснел филма, моят надали щеше да го има сега“. Пинокио е филм, който вълнува истински, но не заради рутинните специални ефекти, колкото заради искреността и благородството, вложени във всичките му компоненти. Постиженията на гримьорите са изумителни, но същото се отнася и до художниците на стотиците костюми, допринасящи за постигането на изкусен италиански свят от марионетки, маски, вълшебни същества и природни картини, решени като живописни табла. Показани в обогатената програма Berlinale Special Gala и двата филма определено покориха сърцата на зрителите.


В официалния конкурс до този момент невероятно впечатление направи младият аржентински актьор Науел Перес Бискаярт, известен от филма на французина Робен Кампийо „120 удара в минута“. В Берлин той се представи в две роли: едната на „лошо момче“ в Неканен гост нааржентинката Наталия Мета, а другата – на млад евреин, арестуван от нацистите в Белгия през 1942 в Уроци по фарси на Вадим Пелерман. За да спаси живота си, той прикрива евреиския си произход и измисля несъществуващ език, представящ го за фарси.  


КРАЙ  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв