Свързани новини

04.02.2020 10:47

Боклуци с етикет от Испания заринаха коритото на река Чая

Видян 1250 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огромни количества отпадъци откри пловдивската екоинспекция в коритото на река Чая край село Катуница, в района на бившето предприятие Мостстрой, пише Медиапул. Проверката е направена след сигнал на жители за нерегламентираното сметище и на място са намерени десетки чували с пластмасови изрезки, гумени, метални и битови отпадъци. Към някои от торбите са открити прикрепени бланки за тежест от 1.3 кг, вида на боклука и с подател Испания, предаде БНТ в понеделник.


В проверката са се включили и представители на Басейнова дирекция - Източнобеломорски район и Икономическа полиция. На място е установено замърсяването на дигата и коритото на река Чая с отпадъци със смесен характер. При направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери.


Атанас Иванов, еколог от община Садово, каза, че има съмнение за извършителя, но на този етап не може да го коментира.


Отпадъците са разнородни, сред които има пластмаса, гуми, строителни отпадъци, текстил, каза още екологът. По думите му на това място никога не е имало сметище и през годините от община Садово многократно са информирали заинтересованите институции, че на този терен незаконно се добиват инертни материали и тяхното място се засипва с отпадъци.


 Общината няма ресурс сама да се справи с този проблем, още повече, че това е район от "Натура 2000" и мястото след това трябва да се култивира, а това изисква огромни средства, добави екологът, цитиран от БТА.


Кметът на общината Димитър Здравков добави, че с този проблем е бил запознат на място и бившият министър на МОСВ Нено Димов, което е останало без последствие.


От община Садово обаче отказват да почистят отпадъка в река Чая, каквито са предписанията на екоинсепекторите.


"Буклукът е в голям обем, изхождайки от това че теренът е в Натура 2000, трябва да бъде извозен, а не предепониран и запръстен. Това означава за нас много голям разход", заяви Здравков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд