Свързани новини

03.02.2020 10:00

Банята в Банкя ще бъде готова до месеци, почват ремонти в Горна Баня и Овча Купел

Видян 1763 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  „До края на годината ще завършим реставрацията на сградата на минералната баня в Банкя и тя ще започне да работи като балнео и СПА-център. Строителните дейности завършиха и вече се работи по консервация и реставрация, като всички детайли се запазват в автентичния им вид“, съобщи през уикенда кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента Столичната община я ремонтира, след като в продължение на 3 десетилетия безценната необарокова сграда тънеше в разруха.


Освен за архитектурата, помислено е и за енергийната ефективност на комплекса в центъра на родното място на Бойко Борисов, където при соца живееше предишният ни пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков. „Сградата ще се отоплява с минералната вода, която след като мине през басейните, ще се използва в изградения енергиен център“, уточни Фандъкова.


След повече от 10 години усилия на 19 минути да насочи вниманието на Столичната община към наложителното за устойчиво развитие на туризма използване на естествените спа в града, най-накрая се пристъпва към работа: „Планираме тази година да започнем реставрацията и възстановяването и на баните в Овча Купел и Горна Баня. Поискахме ги от държавата, за да можем да се погрижим и за тях и да ги запазим за поколенията“, обеща Фандъкова.


По повод на завършения в края на миналата година първи аквапарк в София, който се намира в първия нов парк, изграден също от Общината за последните 40 години, кметът заяви: До месец-два ще започне да работи вътрешният басейн с минерална вода в парк Възраждане“. Външните басейни и пързалки, които се очаква да бъдат любима атракция на малките софиянци ще функционират, когато време окончателно се стопли.


„В момента се проучва и минералната вода в кв. Надежда до 55-о училище“, завърши спа прегледа си кметът на София. Напомняме, че 19 минути вече писа за рукналия източник на термална вода с температура 55 градуса в крайния столичен квартал, а по думите на главния архитект Здравко Здравков, такива са открити също в още няколко околни махали.


София, за разлика от други градове с топли минерални извори, не използва за отопление тяхната енергия до момента. В исландската столица Рейкявик, където имат само 3 на фона на нашите над 50, цялото парно отопление е почти без пари и супер екологично именно на база на термалните води.



Виж снимки ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали