Свързани новини

31.01.2020 10:31

Балканите се тресат от мощни земетресения – заплашена ли е България?

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Силни земетресения тресат напоследък Балканите. Днес бе усетен трус на 153 км северно от Букурещ, на 143 км дълбочина в планината Вранча, а магнитудът му е 5.1 по Рихтер, сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център /ЕССЦ/.

Колко жертви и щети ще има у нас, заради нехайството на администрацията? Кой ще бъде отговорен?

Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер срина живота на хиляди в съседна Турция!

Най-малко 22 души са загинали, а над 1030 са ранени след смъртоносното земетресение от 24 януари 2020. Властите са регистрирали и над 30 последващи труса, а повече от 400 спасителни екипа се опитват да се справят с щетите от бедствието.

Британския в. Телеграф припомня голямата трагедия от 1999, когато земетресение с магнитуд 7,4 разтресе Измит, Турция, причинявайки смъртта на 17 000 души! А след миналогодишното земетресение в Истанбул(5,7 по Рихтер) експертите непрекъснато предупреждават, че голям трус може да опустоши изцяло 15-милионния мегаполис, тъй като в градасе шири масово неконтролирано строителство без никакви приложени мерки за сигурност!

„Земята тук непрекъснато трепери“, предупреждава и македонският проф. Божидар С. Павичевич в статия на „Ню Йорк Таймс“ по повод зачестилите земетресения на Балканите.

Имайки предвид, че при степен по-висока от 6 по скалата на Рихтер се разместват подземни пластове на около 10 км. дълбочина, както и унищожителното земетресение в Албания от преди няколко седмици, наивно е да вярваме, че земетръсната опасност не тегне и над България!

Знаем ли в какво състояние е сградния ни фонд и колко от сградите са готови да издържат подобни земетресения у нас?

Големият проблем у нас е, че няма актуална и достоверна информация за състоянието на сградния фонд у нас и до колко жилищните сгради могат да издържат средно или силно земетресение.

Дори Световната банка в свой доклад нарече липсата на информация за сеизмичната безопасност на голяма част от жилищни сгради в България „належащ за разрешение въпрос “!

По този повод Петър Павлов, директор на Центъра за сеизмично инженерство в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София призова за създаване на национална сеизмична лаборатория, чиято задача да бъде да изпробва съпротивлението на сградите.

Припомняйки земетресението от 1986 в Стражица (5,7 по Рихтер), „Ню Йорк Таймс“ алармират и за друга притеснителна тенденция в България:„през 90-те години, след краха на комунизма, спекуланти се насочиха към строителството и то преживя истински бум“.

Точно тези спекуланти, които заляха строителния сектор, заложиха бомбата със закъснител у нас. Но въпреки това, не виждаме нито на държавно, нито на общинско ниво някой да говори за този проблем и да предлага превантивни мерки за разрешаването му.

Бумът в строителството е най-голям в София и вече десетки години наблюдаваме как Столична община допуска строителството на стотици сгради със съмнителна безопасност.

Колко ли щети – включително и човешки жертви – ще има заради нехайството на администрацията? Кой ще бъде отговорен тогава?

И въобще – може ли да направи Столична община разлика между обект със съмнителна безопасност и обект със съвременни противоземетръсни системи? Чували ли сте за кампания, която да популяризира тези нови противоземетръсни системи у нас?

Все реторични въпроси!

На фона на всички тези притеснителни прогнози, у нас все пак има проект, който може да служи за пример! Това е многофункционалната сграда „Златен век“, която е проектирана да бъде най-сигурната конструкция за обитаване в България, която да може да издържи и на земетресение 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник или около 7,5 по скалата на Рихтер, като при това, при такъв трус не само да предпази обитателите от бедствието, но и да продължи да бъде годна за обитаване и функциониране!

Лично световноизвестният проектант Рене Лагос консултира проверката й на земетръс по едни от най-строгите норми за това – калифорнийските норми. Сградите на Рене Лагос са преживели успешно множество земетръсни ситуации и неговите конструкции са издържали тестовете не само на теория, но и на практика. Точно неговото експертно ноу-хау е внедрено в проектирането на „Златен век“!

Би трябвало Столичната община да разбира и оценява високо изключителната важност на подобни строежи в столицата! Повече от логично е в ситуацията, в която се намираме! Те биха могли да дадат съвсем ново блик и посока на развитие за целия строителен бранш, тъй като в проектирането им са внедрени всички съвременни технологии за сигурност!



На фона на притеснителните земетръсни прогнози на Балканите, най-малкото, което Столичната община може да направи, е да застане твърдо зад подобни високотехнологични проекти, за да даде категоричен знак на целия строителен сектор, че сигурността и качеството на живот на гражданите са приоритет за общината!



Това би насърчило всички инвеститори да се стремят към подобни решения за сградите си и с това да подпомогнат общината в решаването на проблемите, свързани с околната среда, земетръсните опасности,енергийната ефективност и качеството на живот в един европейски град.

Източник: Аrteks.eu


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв