Свързани новини

30.01.2020 10:22

Полезността на кафявата захар е опасна заблуда, твърди диетолог

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра“ - това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, твърди московският диетолог Алексей Ковалков, цитиран от БГНЕС.


„Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти - продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси”, каза Ковалков.


"Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква „по-естествена” – например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза“, казва лекарят.


Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от "класическата" бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза Ковалков, такава "оцветена" захар може да бъде дори по-вредна от обичайната.


"Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен - захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен", твърди диетологът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци