07.04.2009 16:15

Триумфът на секретарките

Видян 14856 пъти | Коментари 0
Гласували 14 рейтинг: 3.7143
много слаба слаба добра много добра страхотна

Те имат лимитирани чанти “Луи Вюитон”. Имат “Бентли”-та. Къщите им приличат на павилионите, в които се снима телевизионен сериал. Станали са част от българската суперкласа.


Тези момичета пишат съвременната версия на Приказката за стълбата на Смирненски, защото са тръгнали към върха от секретарския стол...


Утре Весела Барбукова приема ВИП гости на бал в Кемпински. Тя ще връчва, заедно с първата дама Зорка Първанова, титлата Бизнесдама на годината. Защото Барбукова е неин носител за миналата година.


Навремето Весела попада като секретарка в офиса на известния строителен предприемач Димитър Барбуков. В средата на 90-те години той е едно от популярните лица на българския бизнес, макар че около него избухват и скандали със закъснели строежи на кооперации. Амбициозната дама от Земен спечелва с хъса си мястото на шеф на фирмата, а заедно с него и сърцето на предприемача.


Управлява инвестиционното дружество на мъжа си от 10 години. Ако попитате някого коя е тя, повечето хора веднага ще ви отвърнат: “Една от най-богатите българки”. Тя има пари, скъпи дрехи и бижута, дом в София (с купол като на катдерала, фрески като на бароков дворец и полилеи като в резиденция на Брежнев) и друг дом във Виена, 500 служители.


Единственият й проблем вероятно е досадната борба с килограмите.


Също и една стара къща, чието събаряне й скъса нервите. Ето какво пише по този повод в. Класа: “Романтичната двуетажна къща на известния художник Александър Стаменов (1905 – 1971) на ул. „Латинка“ 38 в столицата вече я няма! За по-малко от два часа багери превърнаха сградата в купища камъни, тухли и мазилка. Това се случи пред очите на смаяните съседи, които тутакси алармираха администрацията на район „Изгрев“, Съюза на българските художници, както и Института за опазване на паметниците на културата. Никой не успя да спре разрушаването – и теренът, и сградата са собственост на г-жа Весела Барбукова, съпруга на строителния предприемач Димитър Барбуков. Което й дава правото да се разполага с имота, както си иска. На това място дамата ще изгради великолепна резиденция „Белла“ – пететажна сграда, облицована с мрамор, със седем луксозни апартамента, офиси, магазини, просторни тераси и подземни паркоместа. Г-жа Барбукова купува имота за 250 000 евро от Марта Стаменова – внучката на прочутия художник, която живее във Виена. Така къщата на твореца, където се е събирал елитът на българската интелигенция през 50-те и 60-те години, минава в ръцете на строителния предприемач. Въпросът е има ли право г-жа Барбукова тук да строи?


Съседите убедително твърдят, че новата собственичка нарушава закона.


Арх. Александър Петров, съсед на художника Стаменов:


„Течеше процедура по обявяване на къщата за паметник на културата. Което ще рече, че никой няма право да я бута, докато експертите от Института за паметници на културата не дадат становище. В квартала направихме подписка за запазването на сградата, след като разбрахме, че Марта Стаменова е продала къщата на дядо си на Барбукови. Възмутени сме от вандалщината, защото тази къща бе истински архитектурен шедьовър на архитекта Александър Доросиев. Студенти по архитектура идваха нарочно да я разглеждат“. В подписката до всички заинтересовани органи художници и архитекти от квартала предлагат къщата да бъде изкупена обратно от


г-жа Барбукова, като се съберат пари от частни дарители и фондации, и превърната в музей или друго културно средище. Междувременно се оказва, че зам.- кметът на район „Изгрев“ Росен Савов е готов да спре строителството върху парцела на Стаменов по друга причина - Барбукова е представила проект с невярно съдържание. Дамата е обявила, че върху терена няма растителност, която е под закрилата на закона. Истината обаче е друга - в дворното място има съществуваща дървесна и храстовидна растителност, която е особено ценна – сребристи смърчове, черен бор, плодни дървета, леска и бреза, както и много храсти. Ето защо експертите на общината връщат за преработка проекта на Весела Барбукова за строежа на резиденция „Белла“. „Миналия петък издадох заповед, с която блокирам събарянето на сградата и разчистването на терена. Причината са 70 - 80- годишни дървета, които са в отлично състояние и е грехота да се унищожават. Но в събота сутринта бях повикан от патрулка, защото собствениците вече разрушавали сградата. Ако проектът на г-жа Барбукова не бъде съгласуван със „Зелени системи“, тя няма право нито да руши, нито да строи“, категоричен е Росен Савов.


Протестите на художниците, архитектите, еколозите и на цялата общественост в квартал „Изток“ обаче се оказаха безполезни”.


Според Барбукова, цитирана от Класа, обяснението на проблема е друго: “Защото ми завиждат, че успях да се сдобия с този имот. Да си дадат собствените домове за срещи с художници и творци. Аз съм доказала моето отношение към културата, много съм помагала с лични средства. Изведнъж се събират 40 човека и почват да ми определят няма да влизаш в двора, няма да пипаш тук, няма да събаряш. Ама ние в кой век живеем? И всичко това се разиграва зад гърба ми. Аз съм подходила 1000 процента по правилата. Оттук нататък няма какво да говорим – съборила съм я , защото имам утвърден идеен проект. И трябва да подготвя терена за строителство”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели