Свързани новини

28.01.2020 18:01

Русия показва документа, определил 75% влияние на СССР в България

Видян 3294 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще покаже документ, с който ще докаже предложението на премиера на Великобритания Уинстън Чърчил към лидера на СССР Йосиф Сталин за разделяне на Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние след края на II световна война. Това съобщи председателят на Руското историческо общество и директор на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.


"През април в изложбената зала на федералния архив ще се открие изложбата "Сталин, Рузвелт, Чърчил" и там за първи път ще бъде представен оригиналът на споразумението за процентите (на влияние). През октомври 1944 г. Чърчил е предложил на Сталин да се разделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние. Предложенията си той е записал на лист хартия, която е показал на членовете на съветската делегация", заяви Наришкин на пресконференция.


Наришкин добави, че в Югославия на СССР са се падали 50% влияние, а в току що освободената от съветските войски България - 75%. "Каква безсрамност и цинизъм на британската дипломация", добави той.


Наришкин добави също така, че преди 75 години, през януари 1945-а, съветските войски са провели най-стремителното си настъпление за цялата война - Висло-Одерската операция, в хода на която Червената армия и полската войска освобождават Варшава. 


"В памет на тази освободителна мисия на Червената армия, Руското историческо общество започна от миналата година реализацията на международния проект "Пътят към победата". В неговите рамки се организират изложби в столиците на страните, освободени от Червената армия. Вече бяха направени шест такива изложби, скоро те ще станат 20", заяви Наришкин. Изложбата вече гостува в София през септември. Заради заглавието й "Освобождението на България от Червената армия" имаше остра нота от българското Външно министерство, в която руското посолство бе посъветвано да не заема позиции в подкрепа на съмнителна историческа теза, говорейки за „освобождение“, защото по този начин се привилегироват „само някои политически среди“ у нас. В позицията се подчертаваше още, че „щиковете на Съветска армия“ са донесли на Централна и Източна Европа половин век на репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.


На пресконференцията шефът на външното разузнаване назова за първи път имената на 7-те най-изявени нелегални агенти, допринесли за безопасността на Русия. 


"Това са героите на Русия Юрий Шевченко, Виталий Нетикса и съпругата му Тамара, Владимир Лохов, Виталий Нуйкин, както и героите на СССР Евгений Ким и Михаил Васенков", каза Наришкин.


Назоваването на агентите е във връзка със 100-годишнината на Службата за външно разузнаване и това е първият случай, в който СВР разсекретява имена на свои разузнавачи. Скоро ще бъдат публикувани и биографиите на седмината.

 

Източник: Сега

 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв