Свързани новини

20.01.2020 10:01

Китай забранява торбичките и пластмасите за еднократна употреба

Видян 953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай ускорява сроковете за забрана на производство, продажба и употреба на пластмасови продукти за еднократна употреба в опит да се справи с един от най-големите екологични проблеми на страната, съобщи "Ройтерс".


Държавата, която произвежда най-много пластмаси в света и е сочена за водещ замърсител на световните океани с микропластмаса, все още трупа необработени продукти по сметищата или ги изхвърля в реките, допълва агенцията.


В неделя Комисията за национално развитие и реформи и Министерството на околната среда в Пекин съобщиха, че до края на тази година във всички големи градове ще влезе в сила забрана за употреба на пластмасови торбички за пазаруване. Комисията е органът, който се занимава с планиране и определяне на политиките, посочва още, че това ограничение ще обхване всички градове през 2022 г. От 2025 г. няма да е позволено опаковането и продажбата на пресни продукти в пластмаса.


Постепенно ще бъдат премахнати и пластмасите от заведенията за бързо хранене и пакетирането на куриерски пратки.


В края на 2020 г. няма да се използват пластмасови сламки в ресторантите, а в следващите 5 години употребата на еднократна пластмаса трябва да бъде намалена с 30% в цялата ресторантьорска индустрия.


От комисията съобщават, че на някои райони и сектори от икономиката ще бъде забранено да произвеждат и продават пластмасови продукти, но засега няма подробности кои са те.


Спират производството и продажбите на тънките пластмасови торби с дебелина под 0.025 мм, както и на найлони за земеделието под 0.1 мм.


Китай вече забрани внос на пластмасови отпадъци и употребата на пластмаси от медицината в производството на пластмаса. Правителството увеличава дела на преработените отпадъци и изгражда специални центрове в опит да овладее проблема, предаде Дневник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева