Свързани новини

15.01.2020 10:34

Финландия слага край на бездомността

Видян 1730 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финландия е намалила процента на бездомността толкова много, че в основата си е сложила край на проблемите си. От 80-те години процентите непрекъснато намаляват.

Има много причини, поради които хората могат да се окажат на улицата заради внезапна загуба на работа или разпад на семейството, или друга промяна. Това може да се дължи и на тежка злоупотреба с вещества или проблеми с психичното здраве. Най-общо казано, повечето концепции за прекратяване на бездомността се основават първо на решаването на тези проблеми. Финландия прави точно обратното - първо осигурява жилища.

Тази концепция Housing First е изградена върху идеята, че ако първо решите тази нужда, тогава тези други здравословни и социални проблеми могат да бъдат отстранени. И работи.


Схемата осигурява апартамент на бездомните от дълго време при нормален лизинг. Видовете апартаменти варират от самостоятелни апартаменти до жилищни блокове с постоянна поддръжка. Бездомните стават наематели и плащат наем. Те също имат право да получават жилищни помощи. В зависимост от нивото на доходите си, те могат да плащат и за някои от услугите, които получават. Останалото се покрива от правителството. Консултант по жилищно настаняване може да им дава съвети относно просрочените плащания на наема или как да кандидатстват за повече държавни помощи. Те също имат право да получават финансови консултантски услуги.

 През 80-те години на миналия век броят на бездомните е бил 20 000. Между 1987 и 1996 г.намаляват наполовина. Това отчасти се дължи на общото развитие на по-достъпните жилища и отчасти на начина, по който Финландия промени принципите си и адаптира различни мерки. Те започнаха да строят краткосрочни приюти и да увеличат броя на къщите на достъпни цени, критична част за справяне с проблема. Броят се забави в средата на 90-те и отново през 2000-те. 

До ноември 2010 г. във Финландия е имало 7 877 самотни бездомни хора и 349 семейства без подслон. Броят на бездомните е намалял приблизително с 10 000 души до 2010 г.  В края на 2015 г. броят им е под 7000 за първи път.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 гл. шеф. 15.01.2020 13:27

    от. гл. шеф на тайно разузнаване. вписвамеви да знаете че нашият румен крумов йорданов. гр .кюстендил. ул. гърлянски черешарник10. не вписва нищо. него винете напразно. защото с идването ще съдиме всекимо с заснетите матреяли. съседи и свой на румен където са давали пари за да плашът румен и убият. всичко е заснето. ние сме взели мерки. и щеги съдиме. всички които са винили румен бес вина. румен невие учебна пушка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,