Свързани новини

31.12.2019 09:12

5-те писателки в библиотеката на Мерилин Монро

Видян 2727 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Беше ли Мерилин Монро запален читател? Въпросът е поставен за обсъждане още от публикуването на известна снимка, показваща как Монро чете Одисей, модернистичен роман от ирландския писател Джеймс Джойс, в парк на Лонг Айлънд, в резултат на което мнозина твърдят, че всичко е само пиар.

Когато Christie’s започна да търгува личните притежания на Мерилин Монро през 1999 г., беше съставен каталог на всички книги, намерени в библиотеката й: тридесет политически биографии, Уилям Фокнър, Джоузеф Конрад, Флобер и Достоевски, поетични книги на Уилям Блейк и Емили Дикинсън и дори десетина научни книги.

 От 390 записани книги едва 6 са написани от жени. От Колет до Карсън Маккулерс, ето петте автори жени, които Мерилин Монро би препоръчала.

Баладата за тъжната кръчма от Карсън Маккулърс

Баладата за тъжната кръчма е първата история от поредица от истории, в едноименна колекция, публикувана през 1951 г. Разказва историята на странен любовен триъгълник в малко американско градче, където бивша кръчма изведнъж отново се отваря, след като гърбав мъж си проправя път в живота на собственика. Историята се смята за един от шедьоврите на Карсън МакКулърс, която също е близък приятел на Мерилин Монро. Двете жени първоначално се запознават през 1955 г. в хотел Gladstone в Ню Йорк. Актрисата е в разгара на горчив развод с Джо Димаджо, а авторката се опитва да се възстанови от депресивен епизод. Двете остават приятелки доста дълго време.

The Portable Dorothy Parker от Брендън Джил и Дороти Паркър

Тази впечатляваща книга е компилация от всички неща, написани за и от американската авторка Дороти Паркър. Успешна журналистка за Vogue, Vanity Fair и The New Yorker, впечатляващата писателка публикува около 200 стихотворения. Паркър се прочу с критичните си критики, мрачния хумор и силните политически убеждения (тя е съоснователка на холивудската антинацистка лига и е била цел на ФБР по време на комунистическия „лов на вещици“ на Джоузеф Маккарти).

Моята Антония от Уила Катър


Третият роман от поредицата The Prairie Trilogy, Моята Антония от Уила Катър, е историята на невероятната среща между Джим, сирак от Небраска, и Антония, дъщеря на чешки имигранти, неотдавна заселени в САЩ. Двете деца споделят същите житейски цели, но в крайна сметка са разделени от съдбите си. Уила Катър печели награда Пулицър през 1922 г. за романа си One of Our Own и се смята за един от най-важните писатели на своето време. Мерилин Монро притежава и копие на Люси Гейхерт, друг роман на Уила.


Романи от Колет

Кратките истории на Колет бяха сред книгите, открити в библиотеката на Мерилин Монро. По-конкретно, шест кратки истории френската писателка нарече нейните „малки романи“: Cheri, The Last of Chéri, The Other Woman, Duo, Cats и Claudine. Сред историите Шери е безспорно най-емблематичният дух на Колет, демонстрирайки таланта й като плодовит писател, задълбочен наблюдател и изискан перфекционист.




The little disturbances of man от Грейс Пали

Феминистка, природозащитник, активист за граждански права ... Грейс Пали прави всичко. Авторката публикува само кратки истории, като първата е The little disturbances of man, излязла през 1959 г. Кратките истории съживяват често забравени жени на средна възраст, които пишат от първо лице за своя живот, от тривиалното до трагичното.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат