12.12.2019 09:56

„Жените от Кино Роял“ танцува с историята на стара и нова София

Видян 3368 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жените от Кино Роял е исторически роман, съчетаващ документалистика с художествена литература – модно е дори в киното. Също така е кримка, трилър, изследване на гейобщността, особено в нейната дамска половина, каквото никой до момента не е правил, както и на вечния въпрос защо България мрази и преследва богатите си и талантливите си хора.



Жените от Кино Роял – възстановената сграда днес е дом на Военния театър, е наред с другото и голяяяма разходка по култовата софийска улица Раковски, родния Бродуей, преди 80 години и в наши дни.
Авторката сравнява тази улица с река, каквато в други големи градове дели градовете и центровете им на 2. Също както два са труповете, намерени в мазето на някогашното кино, където и до днес, казват, витаел духът на една българска Марлене Дитрих, за която за първи път ще научите от Леа Коен.



Книгата задава много въпроси и дава много отговори, като оставя на всеки да я определи за себе си жанрово, ако изпитва нужда.Докато се е оставил романът го води леко и неусетно, без никакво напрежение и без каквато и да било назидателност, в един забавен танц с времената и нравите им, със съдбите на реалните ярки и измислените – по-обобщени герои, с различните „строеве“, „системи“ и начини на мислене, които променят или не променят хората.



С две фрази, които нееднократно се повтарят и се доказват неусетно в рамките на действието без никаква помпозност: „Българите не убиват жените си“ и „Българите пазят жените си“, освен че се изчерпва всеки коментар за толкова вълнуващата мнозина и отново дошла на дневен ред Истанбулска конвенция, се и разказват интересни исторически факти.



Например, че само една дама е наказана от Народния съд. Пати си писателка, която лежи 7 месеца за нацистка пропаганда.
Затова пък са осъдени издевателствали над жени и над евреи – нещо, което историците кой знае защо премълчават. Включително са съдени експулсиралите евреи в лагерите на смъртта от за малко владените от нас територии в Северна Македония и Беломорието.



Оправдани са единствените други две жени, изправени пред Народния съд, понеже са били просто секретарки във ведомството, водило борба срещу юдеите, обявени за причинител на всички беди на човечеството. Съюзниците искат мъст, както всъщност и целия този съд, но българите пазят жените си.
Ще разберете защо в градинката на Кристал днес има такова дере и че то не е алпинеум, на какъвто прилича сега.Вдлъбнато е в цялата си грамадност от една от онези убийствени бомби, изсипани над града ни от съюзниците САЩ и Великобритания по време на маратона от атаки през 1944 г. срещу никога невоювалата ни против тях държава. Над 12 000 сгради и над 2500 софиянци са


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне